VMD: Nav pamata mainīt lēmumu par lūšu medību aizliegumu (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Valsts meža dienests (VMD) nesaskata pamatu mainīt lēmumu par lūšu medību aizliegumu, jo tas atbilst procesa virzībai lūša kā īpaši aizsargājamas sugas statusa noteikšanā Latvijā, atzina dienestā, komentējot Latvijas Mednieku asociācijas lūgumu ļaut šajā medību sezonā nomedīt 40 lūšus.

VMD atzīmē, ka mednieku asociācija nav iepazinusies ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) iniciētajām izmaiņām lūša kā īpaši aizsargājamas sugas statusa noteikšanai, kas būtiski maina tiesiskos apstākļus lūšu pieļaujamā nomedīšanas apjoma noteikšanai.

"Konkrētajā situācijā jāvadās no piesardzības principa, un VMD vairs nesaskata pamatu lūšu medību atļauju izsniegšanai," komentēja dienestā.

Asociācijas iesniegums aptver ļoti šauru situācijas redzējumu, ignorējot ārējos faktorus tiesiskās vides izmaiņās, kas nav VMD kompetencē. Iesniegums vērtējams kā mednieku sabiedriskās organizācijas viedoklis, un VMD nesaskata pamatu pieņemtā lēmuma maiņai, norāda iestādē.

Vienlaikus dienestā norādīja, ka asociācijas iesniegums aizvien nav saņemts. Ar asociācijas iesnieguma saturu VMD ir iepazinies tikai Latvijas Mednieku asociācijas mājaslapā.

Jau ziņots, ka VMD šajā medību sezonā neizsniegs lūšu medību atļaujas, jo Eirāzijas lūsi plānots iekļaut īpaši aizsargājamo sugu sarakstā. Savukārt Latvijas Mednieku asociācija apgalvo, ka vērsusies Zemkopības ministrijā (ZM) un VMD, lūdzot ļaut 2021./2022.gada sezonā nomedīt 40 lūšus.

2021./2022.gada medību sezonā, pēc VMD vērtējuma, Latvijā ir apmēram 1400 lūšu, bet gadu iepriekš bija apmēram 1300 lūšu. Pēc VMD rīcībā esošajiem datiem, lūšu populācija pašlaik novērtējama kā stabila ar viegli augšupejošu tendenci, ko apliecina dati par populācijas izplatību.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu