Video Apvienotajiem novadiem būs lielāka NĪN likme (36)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Nepatīkamu pārsteigumu atsevišķu novadu iedzīvotājiem šogad nesīs nekustamā īpašuma nodokļa rēķini. Īpaši smagi to izjutīs bijušā Garkalnes novada iedzīvotāji, kuriem likme par nekustamā īpašuma nodokli pieaugusi divkārt, sestdienas vakarā vēsta LTV "Panorāma". Pēc administratīvi teritoriālās reformas apvienotie novadi nosaka savas, izlīdzinātas nekustamā īpašuma likmes. Piemēram, garkalnieši maksās vairāk, lai segtu lielā novada pieaugošās izmaksas sociāli mazāk nodrošinātām grupām.

Ropažu novada domes nekustamā īpašuma nodokļa speciālists Rolands Linejs skaidro, ka Garkalne bija viens no novadiem, kurā bija vismazākais nodokļu slogs, tieši nekustamā īpašuma nodokļa slogs. Attiecīgi tagad Garkalne to izjūt vissāpīgāk.

Jaunajā pašvaldībā uzsver, ka, saglabājot garkalniešiem likmi zemākā apmērā, pašvaldības kopējam budžetam garām ietu ievērojamas naudas summas. Tas arī bijis viens no argumentiem, kāpēc pieņemts šāds lēmums. Runa esot kā minimums par vairākiem simtiem tūkstošiem eiro līdz pat teju miljonam.

Par izmaiņām saistošajos noteikumos atbildīgo ministriju līdz šim informējušas 26 pašvaldības. Starp tām arī tādas, kuras reforma nav skārusi. Cik iedzīvotāju no tā iegūs, cik zaudēs, neesot pētīts. Katra dome pati varot lemt, kā papildināt savu budžetu.

LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos Sanita Šķiltere uzsver: "Es teiktu, ka jebkura no apvienoto novadu domēm šobrīd ir neapskaužamā situācijā. Vienalga, cik lielas ir šīs atšķirības bijušas. Jo viņām ir ne tikai jālīdzsvaro budžets, bet šie lēmumi jāpieņem arī ārkārtīgi īsos termiņos."

Tā kā izaicinājumu netrūkstot, pārejas posmus bez finansiāla atbalsta noteikt nevarot.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu