Komisija par Zviedra kandidatūru SAB vadītāja amatam varētu lemt trešdien (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas ēka Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā.
Saeimas ēka Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas Nacionālās drošības komisija (NDK) par Egila Zviedra kandidatūru Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktora amatā varētu lemt trešdien, 12.janvārī, atzina komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš norādīja, ka pēc komisijas sēdes un pirms balsojuma parlamentā, visticamāk, vēl notiks Saeimas frakciju tikšanās ar izvirzīto kandidātu.

Kučinskis paredzēja, ka viņa pārstāvētā ZZS frakcija kandidātu atbalstīs, uzticoties NDK vadītāja viedoklim, tomēr arī ZZS ar Zviedri vēl tikšoties.

Ar kandidātu tikties plāno arī Jaunās vienotības (JV) politiķi. Frakcijas priekšsēdētājs Ainārs Latkovskis paskaidroja, ka tāpat jautājums tiks pārrunāts arī ar diviem partijas pārstāvjiem Nacionālās drošības padomē - ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču un Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu.

Partijas "Saskaņa" frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs atzīmēja, ka "Saskaņa" vēl nav lēmusi par nostāju potenciālā SAB vadītāja jautājumā. Frakcijas priekšsēdētājs pauda cerību tikties ar nominēto Zviedri.

Tāpat patlaban par jautājumu spriests nav arī Jaunās konservatīvās partijas (JKP) frakcijā, atklāja tās priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmans.

"Attīstībai/Par!" (AP) frakcijas vadītājs Juris Pūce pauda, ka AP pirmdien, 10.janvārī, slēgtā sēdē par kandidātu un viņa izvēles kontekstu uzklausīs abus Nacionālajā drošības padomē strādājošos apvienības ministrus - aizsardzības ministru Arti Pabriku un iekšlietu ministri Mariju Golubevu - un atbilstoši tam lems par tālāko rīcību.

"Tomēr, vispārēji ņemot, frakcija uzticas mūsu ministriem un viņu spriedumam, pieņemot dažādus ar valsts drošību saistītus lēmumus, tāpēc prognozēju, ka nekādas neskaidrības frakcijas deputātiem neradīsies," sacīja Pūce.

Jau ziņots, ka Nacionālā drošības padome sestdien vienojusies par SAB direktoru virzīt Zviedri, kurš līdz šim bijis SAB direktora vietnieks.

Zviedris valsts drošības iestādēs strādā kopš 1992.gada, SAB - kopš 2000.gada. Patlaban viņš ir SAB direktora vietnieks un Izlūkošanas pārvaldes priekšnieks.

Par Zviedra iecelšanu amatā būs jālemj Saeimai.

Rīgas Tehniskajā universitātē Zviedris ieguvis inženierzinātņu bakalaura grādu būvniecībā, bet Biznesa augstskola "Turība" - maģistra grāds uzņēmējdarbības vadībā.

Viņš strādājis Valdības apsardzes dienestā, Valsts Ekonomiskās suverenitātes aizsardzības departamentā (VESAD), Drošības policijā, 2000.gadā kļuvis par SAB Izlūkošanas pārvaldes sevišķi svarīgu lietu inspektoru, 2011.gadā - par SAB Izlūkošanas pārvaldes NVS nodaļas priekšnieks, bet kopš 2014.gada ir SAB direktora vietnieks un Izlūkošanas pārvaldes priekšnieks.

Kopš pagājušā gada augusta Zviedris pārstāvējis SAB vadību Eiropas Savienības un NATO izlūkošanas un drošības dienestu starptautiskajās sanāksmēs, informē prezidenta kanceleja.

Valsts prezidents Egils Levits iepriekš norādījis, ka iespējamo kandidātu loks uz SAB direktora amatu ir ļoti šaurs. Atsevišķi uzrunātie iespējamie kandidāti uz SAB vadītāja amatu no šī piedāvājuma esot atteikušies.

Novembrī 60 gadu vecumā mūžībā devās SAB direktors, bijušais ģenerālprokurors Jānis Maizītis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu