BMW patentē stūri, kas atgādina trenažiera rokturus

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: BMW

BMW Amerikas, Vācijas un Ķīnas Patentu un preču zīmju birojos ir iesniedzis dokumentus, kuros apraksta un piesaka savas autortiesības uz jauna tipa automašīnas stūri, kas patiesībā nemaz pēc stūres neizskatās. Tas ir rokturu kopums, kas pēc formas vairāk atgādina vingruma zāles trenažiera rokturus.

Neparastā vadīšanas ierīce būtībā sastāv no diviem L burta formas rokturiem, kas, kā redzams arī patenta pieteikumam pievienotajos attēlos, brīvi rotē ap centrālo rumbu.

Foto: BMW

Šāds neparasts risinājums ierastās stūres vietā liek domāt, ka BMW aktīvi domā, kā atbrīvot vairāk vietas automašīnās, kurās vadītāja iesaiste braukšanas procesā būs minimāla. Tātad automobiļos ar autopilotu jeb autonomās braukšanas sistēmu.

Zīmējumos arī redzams, ka novatoriskajā ietaisē rokturi brīvi rotē ne tikai ap centrālās rumbas asi, bet arī katrs ap savu asi, taču tai pašā laikā vienmēr atrodas diametrāli pretējās pusēs rumbai.

Foto: BMW

Cik ērts būs šāds izgudrojums lietošanā, ja vadītājam tomēr nāksies izvingrināt plaukstu locītavas, ir grūti prognozēt. Tomēr BMW izgudrojumam līdzīgā vadības ierīce, kas jau sastopama Tesla Model S automobiļos, tiek vērtēta dažādi.

Tā no turēšanas viedokļa līdzinās spēļu konsoles tālvadības pultij, taču faktiski ir taisnstūra formas stūre, kurai nogriezta aploka augšējā daļa. Amerikas organizācija Consumer Reports Tesla izgudrojumu jau paguvusi nosaukt par sliktu un tādu, ko vērts ienīst.

Tesla Model S stūre
Tesla Model S stūre Foto: Tesla
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu