Tautsaimniecības komisijā par situāciju Valsts meža dienestā varētu izvaicāt ZM pārstāvjus (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā varētu izvaicāt Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvjus par situāciju Valsts meža dienestā (VMD), tā norādīja komisijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans.

Atsevišķu komisijas sēdi šajā jautājumā nav plānots rīkot, taču kādā no komisijas sanāksmēm par to varētu tikt izvaicāti ZM pārstāvji, norādīja politiķis. Ja pēc pārējo darba kārtības jautājumu izskatīšanas paliks laiks, VMD darbību ar ministrijas darbiniekiem varētu apspriest otrdienas, 11.janvāra, sēdē.

Feldmans norādīja, ka viņam par situāciju ar VMD trūkst informācijas, taču ir svarīgi, lai iestāde strādātu atbilstoši. Parlamentārajā uzraudzībā primāri ir noskaidrot ministrijas viedokli par tās atbildībā esošo institūciju, atzīmēja politiķis.

Kā ziņots, VMD darbinieku atklātā vēstulē lūguši apturēt VMD strukturālās reformas meža un meža zemju ilgtspējas izmantošanas un nozares attīstības kontekstā.

VMD darbinieki pauduši, ka pārmaiņas ir sasteigtas un nav ekonomiski pamatotas. Darbinieki iestādes vadībai pārmet vienpusējo un vājo komunikācijas stilu un izvairīšanos no atbildības. Tāpat neizpratni strādājošajos raisa ģenerāldirektores Ainas Stašānes amatā iecelšanas process un vēlāk koriģētās amata prasības.

Kopumā VMD darbinieku vēstulē uzsvērts, ka pašlaik dienesta strukturālās pārmaiņas ir nepamatotas, jo to ietvarā paredzēts samazināt darbinieku skaitu, likvidēt desmit reģionālās struktūrvienības, kā arī VMD vadības funkciju koncentrēt Rīgā.

Savukārt VMD vadītāja savā atbildē paudusi, ka iestādes jaunajā struktūrā nav nekā "akmenī cirsta", kā arī nav plānots samazināt dienesta darbinieku skaitu.

Iestādes stratēģijā dienests identificējis vairākas esošās problēmas, tostarp objektīvas un vienādas attieksmes trūkumu pret klientiem, komunikācijas trūkumu, korupcijas risku, pārmērīgu birokrātijas slogu, nevienmērīgu darbinieku noslodzi un zemu atalgojumu. VMD secinājis, ka problēmu risināšanai nepieciešams kardināli mainīt pašreizējo organizācijas struktūru.

Vaicāta par darbaspēku, Stašāne iepriekš žurnālistiem pauda, ka kopumā nav plānots samazināt darbinieku skaitu un tas paliks pašreizējo 640 nodarbināto robežās. Turklāt darbiniekiem būs iespēja pārkvalificēties, kā arī strādāt savā interešu sfērā. Plānotās izmaiņas paredz, ka tie cilvēki, kas pašlaik strādā reģionālajās virsmežniecībās, turpinās darbu kādā no jaunajām pārvaldēm, kas atradīsies visā Latvijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu