Baidens aicina apiet Senāta "supervairākumu", lai pieņemtu vēlēšanu reformu (12)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidents Džo Baidens otrdien spēra politiski riskantu soli, aicinot apiet Senāta "supervairākuma" prasību, lai demokrātu senatori varētu pieņemt divus vēlēšanu tiesību reformas likumus, pret kuriem republikāņi ir stingri pret.

ASV Senāta noteikumi paredz, ka zināmu lēmumu pieņemšanai vajadzīgs "supervairākums" - vismaz 60 no 100 senatoru balsīm. Tas apgrūtina lēmumu pieņemšanu tagadējā Senātā, kurā ir 50 demokrātu senatori un 50 republikāņu senatori, bet neizšķirta balsojuma gadījumā demokrātiem vienkāršu vairākumu nodrošina viceprezidente Kamala Herisa ar savu balsi.

Baidens, sakot runu ASV pilsoņtiesību kustības šūpulī Atlantā, paziņoja, ka "šis ir brīdis, lai izlemtu par mūsu vēlēšanu aizsargāšanu, mūsu demokrātijas aizsargāšanu".

Viņš mudināja Senāta demokrātus iestāties par diviem likumprojektiem, kas paplašinātu pieeju vēlēšanām un novērstu praksi, kura saskaņā ar Baidena teikto tiek izmantota, lai apgrūtinātu afroamerikāņu un demokrātu atbalstītāju iespējas nobalsot.

"Vēsture tiesās katru Senāta locekli par to, kāda bijusi viņu nostāja pirms šīs balsošanas un pēc šīs balsošanas. No tā nevar izbēgt," sacīja Baidens.

Abus likumprojektus atbalsta visi 50 demokrātu senatori, tomēr "supervairākuma" prasība paredz, ka to pieņemšanai vajadzīgas vismaz 60 balsis.

Ja republikāņi atteiksies sadarboties, tad "supervairākuma" prasība ir jāapiet, lai šie likumprojekti tiktu pieņemti Senātā, sacīja Baidens.

Republikāņu obstrukcijas dēļ "mums nav citu variantu, kā mainīt Senāta noteikumus, tai skaitā atsakoties no "supervairākuma" šajā jautājumā", teica Baidens.

Demokrāti apsūdz republikāņu kontrolētās štatu likumdošanas sapulces, ka tās pēdējā gada laikā pieņēmušas likumus, kas ierobežo minoritāšu balsošanas tiesības, iepriekšēju balsošanu un balsošanu pa pastu, lai samazinātu atbalstu demokrātiem vēlēšanās.

Savukārt republikāņi raksturo demokrātu tiekšanos pieņemt vēlēšanu tiesību likumus Senātā kā mēģinājumu manipulēt ar vēlēšanām, nododot kontroli pār tām federālajām iestādēm.

Republikāņi arī brīdina, ka "supervairākuma" prasības apiešana attiecībā pret šiem likumprojektiem var novest pie tās atcelšanas visdažādākajās jomās, tādējādi izbeidzot jebkādu abu partiju sadarbības šķietamību Senātā.

Lai "supervairākuma" prasība tiktu apieta, kas iespējams ar vienkāršu balsu vairākumu, par to jānobalso visiem demokrātu senatoriem, bet pret to ir vismaz divi konservatīvie demokrātu senatori - Džo Mančins un Kirstena Sinema.

Baidens apmeklēja Atlantu laikā, kad viņa popularitātes reitings noslīdējis līdz nedaudz vairāk par 40% un tiek prognozēts, ka republikāņi var atgūt kontroli pār Kongresu starpvēlēšanās novembrī.

Baidens arī izpelnījies melnādaino amerikāņu aktīvistu pārmetumus par to, ka viņš izdarījis pārāk maz un pārāk vēlu. Viņa rīkoto pasākumu Atlantā neapmeklēja Džordžijas vēlēšanu tiesību aktīviste Steisija Abramsa, un kāda pilsoņtiesību organizācija paziņoja, ka boikotē šo pasākumu jūtama progresa trūkuma dēļ.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu