Ukrainā atgriežas eksprezidents Porošenko; viņam draud aizturēšana (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pirmdienas rītā Ukrainā atgriezies bijušais prezidents Petro Porošenko. Viņš tiek turēts aizdomās par valsts nodevību, tāpēc viņam draud aizturēšana. Pats Porošenko apsūdzības raksturojis kā politiski motivētas.

Porošenko Kijevā ieradās ar reisu no Polijas.

Kijevas lidostā bija sapulcējušies apmēram 1000 līdz 1500 Porošenko atbalstītāju, lēš "Ukrainskaja Pravda".

Lidostā Ukrainas Valsts izmeklēšanas biroja pārstāvji iedeva Porošenko tiesas pavēsti saistībā ar lietu par valsts nodevību un sadarbību ar teroristiem. 

Tiek izmeklēta "krimināllieta par Ukrainas pilsoņu noziedzīgas shēmas organizēšanu - ogļu piegādēm no īslaicīgi okupētām teritorijām par kopējo summu 1,5 miljonu hrivnu (49 000 eiro) apjomā un sadarbību ar teroristiskajām organizācijām LTR un DTR", pavēstīja Valsts izmeklēšanas birojs, lietojot Austrumukrainas prokrievisko kaujinieku grupējumu abreviatūras.

"Piektais Ukrainas prezidents [Porošenko] tiek turēts aizdomās, ka pēc iepriekšējas vienošanās ar personu grupu, arī no Krievijas augstākās vadības pārstāvju vidus, sekmējis teroristisko organizāciju LTR un DTR darbību," teikts paziņojumā.

Savukārt Porošenko atbalstītāji norāda, ka lieta pret Porošenko esot safabricēta pēc pašreizējā prezidenta Volodimira Zelenska rīkojuma.

Kā ziņo portāls "Meduza", pirmdien plkst.11.00 - dažas stundas pēc eksprezidenta ierašanās valstī - Kijevā notiks tiesas sēde par drošības līdzekļa piemērošanu Porošenko.

Iepriekš kļuva zināms, ka ģenerālprokurora birojs saskaņojis prasību par drošības līdzekļu izraudzīšanos, kas paredz Porošenko aizturēšanu ar iespēju iemaksāt drošības naudu miljarda grivnu (3,2 miljonu eiro) apjomā.

Porošenko neilgi pirms atgriešanās Ukrainā sniedza interviju izdevumam "Ļevij Bereg". "Pirmkārt, es nesēdēšu," viņš paziņoja. "Otrkārt, es neļaušu sevi iesēdināt. Es neesmu [Jūlija] Timošenko. (..) Trešā pozīcija - es rīkošos maksimāli efektīvi, lai aizsargātu Ukrainu. Esmu stingri pārliecināts - aizstāvot sevi, es aizstāvu Ukrainu."

Šomēnes Ukrainas tiesa arestēja Porošenko īpašumus.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu