Video ⟩ Porcelāns ir kaprīzs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Esmeralda Purvišķe un Zahars Ze
Esmeralda Purvišķe un Zahars Ze Foto: Ekrānuzņēmums

Rīgas Porcelāna muzejs prezentē projektu "Porcelāna TV", kas ir tapis, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda finansējumam. Pirmā intervija bija ar gleznotāju Irīnu Vorkali, otrā ar mākslinieku Aivaru Vilipsonu, bet trešā - ar māksliniekiem no Krasta keramikas studijas - Esmeraldu Purvišķi un Zaharu Ze.

"Porcelāna TV" ir video cikls, kas vēsta par porcelāna klātbūtni un nozīmi visdažādāko personu dzīvē – sākot ar māksliniekiem, kuri paši rada porcelāna darbus, līdz pat uzņēmējiem, kuri tos tirgo, no restauratoriem līdz izsoļu namu darbiniekiem, no restorānu apmeklētājiem un tiesībsargājošām iestādēm, kuras uzrauga antikvāru priekšmetu apriti, līdz cilvēkiem, kuri dzīvo līdzās bijušajām porcelāna ražotņu teritorijām.

Sarunas ļauj gūt tuvāku ieskatu par porcelānu gan profesionālā, gan personiskā griezumā. Cikla pirmā daļa ir intervijas ar māksliniekiem un dizaineriem, kuru dzīve tiešā vai pastarpinātā veidā ir saistīta ar porcelānu.

Trešā saruna ir ar māksliniekiem no Krasta keramikas studijas - Esmeraldu Purvišķi un Zaharu Ze. Zīmola "Esse Ceramics" izveidotāja Esmeralda Purvišķe atzīst, ka viņai ir grūti uztaisīt kaut ko nefunkcionālu, tāpēc viņas darbu profils skaidri ietilpst keramikas dizaina "plauktiņā". Zahars Ze ir mākslinieks un grafiskais dizainers, kurš sākotnēji pieslēdzās, kad bija nepieciešams iepakojumu dizains, zīmējums priekšmetu dekorēšanai vai tehniskais fails dekolu drukāšanai. Tomēr pamazām pievērsās keramikai, izstrādājot ne tikai dekoru, bet arī formu. Mākslinieki dalās pārdomās par porcelāna studijām Latvijā un nākotnes perspektīvām. 

"Porcelāna TV" vizuālo tēlu veidojis Artis Tauriņš, video filmē Artūrs Hnikins, interviju saturu veido projekta vadītāja, Rīgas Porcelāna muzeja ekspozīcijas un izstāžu kuratore Ieva Nagliņa.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu