Liepājas karosta vēsturiskajos foto. Vieta, ko apmeklējuši slaveni spoku mednieki (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Liepājas ziemeļos – gan asā janvāra spelgonī, gan karstās vasarās ir iespējams iepazīties ar vienu no lielākajiem militārajiem kompleksiem Latvijā – Karostu, kurā jau kopš 19. gadsimta beigām kūsāja dzīvība. Esam apkopojuši unikālas vēsturiskās fotogrāfijas no Jura Raķa privātkolekcijas, kas ataino Karostas laiku no 1900. gadu sākuma. Tajā  jau mūsdienu Latvijas laikos spokus ķēra 16 paranormālā tūrisma entuziasti.

Cariskās Krievijas laikā pēc imperatora Aleksandra III pavēles no 1890. līdz 1906. gadam būvēja jūras kara flotes bāzi ar aizsardzības sistēmu apkārt Liepājai.

Tas bija cietoksnis ar fortiem, nocietinājumiem, aizsardzības kanāliem, pazemes ejām.

1905. gadā impērijas flote no Liepājas piedalījās Krievijas-Japānas karā un cieta zaudējumus. Vēlāk cietoksni pavēlēja iznīcināt, tomēr tas nav izdevies.

Tādēļ no Liepājas aizsardzības būvēm ir palikušas fortu drupas, piemēram, Ziemeļu forti, forti jūras krastā.

Tos ik gadu apmeklē pasaules fotogrāfi, lai iemūžinātu vērienīgās fotogrāfijās. Karosta PSRS laikos pastāvēja kā slepens militārs objekts, tur ilgus gadus atradās karabāze ar kuģiem un zemūdenēm.

Aukstā kara laikā tur bija PSRS Baltijas kara flotes galvenā mītne.

Šobrīd Karostā joprojām uzturas iedzīvotāji kādreiz celtajās daudzdzīvokļu blokmājās, savdabīgi vareni starp tām vēl slejas Sv. Nikolaja pareizticīgo Jūras katedrāle, ko, uzbūvētu 1903. gadā, iesvētīja Krievijas imperators.

Savukārt Karostas manēžā, no kuras šobrīd redzamas vienīgi sienas, savulaik noritēja izjādes ar zirgiem un tika organizētas jūrnieku vingrošanas nodarbības.

Pavisam spokainus piedzīvojumus atradīsit Karostas cietumā, kur līdz pat 1997. gadam disciplinārsodu izcieta militārpersonas, bet vēl agrāk – revolucionāri, matroži un Staļina laika “tautas ienaidnieki”,

tāpat kā Otrā pasaules kara vācu armijas dezertieri un pat Latvijas armijas kareivji 1990. gados.

Latvijas nebrīves dažādo režīmu laikā cietumā nošauti vismaz 150 cilvēki, un tagad tur spokojas.

Cietumam ir pat sava Baltā dāma – jauna meitene, kura cietumā meklējusi savu notverto līgavaini, atdevusies cietuma sargiem, taču atrada viņu jau nošautu un pati izdarīja pašnāvību.

2009. gadā spokus cietumā meklēja īpaši aprīkotie spoku mednieki — "Ghost Hunters International". Komanda 16 cilvēku sastāvā nedēļu pavadīja cietumā, meklējot Balto dāmu, un savus atradumus demonstrēja ASV televīzijas kanālā "SciFi".

Karostas paranormālās parādības izdevās gan atklāt ar aparatūras palīdzību, gan sajust personiski.

Tūristiem šeit ir iespēja pavadīt “ekstrēmo nakti”, iejusties cietumnieku ādā, kā arī imitēt arestu vai pat pieteikties “diennakts armijā” kopā ar ekskursiju gidiem.

Fotogrāfijas no Jura Raķa privātkolekcijas.

Vairāk informācijas – www.karostascietums.lv

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu