Policija respiratoru lietošanas prasības ievērošanu pieskatīs ikdienas patruļās (17)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts policija (VP) nerīkos speciālus reidus, lai kontrolētu, kā iedzīvotāji ievēro gaidāmo prasību par medicīnisko masku un respiratoru lietošanu, bet to pieskatīs ikdienas patruļās, tā informēja VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Simona Grāvīte.

Grāvīte norādīja, ka šo individuālās aizsardzības līdzekļu lietošana pamatā ir pašu iedzīvotāju un dažādu objektu, piemēram, lielveikalu, kultūras un ēdināšanas vietu, īpašnieku atbildība.

Policija uzsver, ka jau kopš pandēmijas sākuma vadījusies pēc principa, ka epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanas kontrolē primārais ir prevencija un brīdināšana. Tikai par rupju šo prasību neievērošanu policija piemēro likumā paredzētos sodus. Ņemot vērā minēto, arī jaunākā valdības noteiktā prasība nav izņēmums.

Par Covid-19 ierobežojumu neievērošanu fiziskai personai var piemērot brīdinājumu vai administratīvo sodu no 10 līdz 2000 eiro, bet juridiskajai personai - no 140 līdz 5000 eiro.

Jau ziņots, ka no 25.janvāra publiskās vietās varēs lietot tikai medicīniskās maskas vai ne zemākas klases kā FFP2 respiratorus bez vārsta, tādējādi būs aizliegta auduma masku valkāšanu publiskās vietās, paredz Ministru kabineta pieņemtie grozījumi noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai.

Vienlaikus tiek pieļauts, ka izglītojamie no septiņu līdz 12 gadu vecumam var nelietot minētos sejas aizsegus, ja viņi lieto nemedicīnisku jeb auduma aizsegu. Arī sabiedriskajā transportā bērni drīkstēs turpināt lietot nemedicīnisku aizsegu.

Ar grozījumiem no noteikumiem tiek svītrots izņēmums, ka pirmās līdz trešās klases izglītojamie izglītības procesā mācību telpā var vispār nelietot sejas masku, un ir svītrots izņēmums, ka pilnībā vakcinētas vai pārslimojušas personas kontrolētā kolektīvā, piemēram, darba vietā, izglītības iestādē, amatieru kolektīvā, izglītojamie ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu klātienes izglītības procesā mācību telpā, drīkst vispār nelietot sejas masku, jo omikrona straujās izplatības un infekciozitātes dēļ vairs nav pieļaujams, ka vietās, kur pulcējas cilvēki, vispār netiktu lietotas sejas maskas.

Valdības sēdes laikā Valsts kancelejas direktors un Operatīvās vadības grupas vadītājs Jānis Citskovskis paudis, ka maznodrošinātām personām tiks nodrošinātas 50 maskas, kas aprēķināts kā pietiekams apjoms divu mēnešu periodam.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu