Burkinafaso dumpinieki aizturējuši prezidentu

TVNET/LETA/AFP/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Burkinafaso armijas dumpinieki pirmdien aizturējuši prezidentu Roku Marku Kristiānu Kaborē un tur viņu apcietinājumā kazarmās, ziņu aģentūrai AFP pavēstīja avoti drošības struktūrās.

"Prezidents Kaborē, parlamenta vadītājs un ministri faktiski atrodas karavīru rokās" Lamizanas Sangulē kazarmās galvaspilsētā Vagadugu, norādīja AFP avoti.

Svētdienas vakarā prezidenta rezidences apkaimē bija dzirdami šāvieni, un naktī uz pirmdienu prezidenta pilī notika kaujas. Virs pils atradās helikopters.

Svētdienas vakarā ielas galvaspilsētā bija tukšas, vienīgi kontrolpunktus apsargāja armijas dumpinieki, kas bija pamatīgi bruņojušies.

Ap valsts raidsabiedrības RTB ēku pirmdienas rītā bija izvietota nopietna apsardze.

Kaujas sākās svētdienas vakarā, kad karavīri Vagadugu pārņēma kontroli pār Lamizanas Sangulē kazarmām.

Civilisti ieradās pilsētā, lai apliecinātu atbalstu dumpim, bet viņus izklīdināja drošības spēki, lietā liekot asaru gāzi.

Demonstrācijas, kas notika dienu pirms dumpja, izskanēja prasības par Kaborē atkāpšanos.

Šīs demonstrācijas bija pēdējās pret Kaborē vērsto protestu virknē, sabiedrībā vairojoties neapmierinātībai ar Kaborē valdības nespēju tikt galā ar islāmistu nemierniekiem.

Kaborē vadījis Burkinafaso kopš uzvaras 2015.gada vēlēšanās, kas tika sarīkotas pēc tam, kad sacelšanās rezultātā tika gāzts autoritārais prezidents Blēzs Kompaorē, kas Burkinafaso bija valdījis gandrīz trīs gadu desmitus.

Kaborē 2020.gada novembrī tika pārvēlēts uz vēl vienu piecu gadu termiņu, tiesa gan, vienlaikus sabiedrībā vairojas neapmierinātība ar to, ka valdība nespēj apslāpēt islāmistu kaujinieku kustību.

Ar "Al Qaeda" un "Islāma valsti" saistīto kaujinieku uzbrukumos nogalināti tūkstošiem cilvēku, bet pusotrs miljons vardarbības rezultātā bijis spiests pamest mājas.

Kopš islāmistu nemiernieku kustības sākuma 2015.gadā armija cietusi zaudējumus. Vairāk nekā 50 drošības spēku pārstāvju zaudēja dzīvību Sāhelas reģionā decembrī, bet deviņi - Centrālajā ziemeļu reģionā novembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu