Eiropā izplatās jauns omikrona apakšpaveids. Kas par to zināms? (22)

TVNET/The Washington Post
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Āzijā un Eiropā izplatās jaunā koronavīrusa omikrona apakšpaveids. Pasaules Veselības organizācija (PVO) pirmdien ieteica sākt padziļinātu apakšpaveida pētniecību, vēsta "The Washington Times".

Sākotnējais omikrona paveids nosaukts par BA.1, savukārt jaunais apakšpaveids ir pazīstams kā BA.2.

BA.2 decembra beigās tika identificēts Indijā un Dienvidāfrikā. Tam ir vairāk nekā 20 mutāciju, apmēram puse no tām - pīķa proteīnā, kas palīdz vīrusam iekļūt cilvēka šūnās.

Omikronam ir arī citi apakšpaveidi, piemēram, BA.3 un BB.2, taču straujās izplatības dēļ epidemiologu uzmanību piesaistījis tieši BA.2.

"BA.2 ir no omikrona atvasinājies variants, kura gadījumu skaits pieaug vairākās valstīs. Atšķirīgas ir vairākas mutācijas, tai skaitā pīķa proteīnā," norāda PVO. Organizācija rekomendē pētīt BA.2 īpašības, piemēram, spēju apiet imūnsistēmas aizsardzību un slimības norises smagumu.

Pašlaik nav nekādu pierādījumu, ka BA.2 ir smagāks, lipīgāks vai spēj apiet imūnsistēmas barjeras efektīvāk par BA.1.

"Varianti nāk un iet," uzsver Tjuleina Universitātes Medicīnas fakultātes virusologs Roberts Gerijs. "Neredzu pamatu uzskatīt, ka šis apakšvariants ir sevišķi briesmīgāks par pašreizējo omikrona versiju."

BA.2 gadījumi ir atklāti Indijā, Dānijā, Lielbritānijā un vēl vairākās valstīs (saskaņā ar Lielbritānijas Veselības drošības aģentūras datiem, apakšpaveids fiksēts kopumā 40 valstīs). Eiropā vislielākais gadījumu skaits konstatēts Dānijā, taču, iespējams, tas skaidrojams ar faktu, ka tur aktīvi tiek fiksēta vīrusa genoma sekvence.

Hjūstonas Metodistu slimnīcā Teksasas štatā, ASV, atklāti vismaz trīs inficēšanās gadījumi ar BA.2. "Labās ziņas ir tādas, ka mums bijuši tikai trīs gadījumi," stāsta slimnīcas pārstāvis Džeimss Musers.

"Mēs neredzam 5% vai vairāk no visiem gadījumiem, kā tas tagad ir Lielbritānijā, un noteikti ne 40%, par kuriem ziņo Dānija."

Musers uzskata, ka jaunajam apakšpaveidam vajadzētu pievērst pastiprinātu uzmanību. Zināms, ka omikrons "acīmredzami var apiet esošo imunitāti" gan no vakcīnām, gan iepriekšējas saslimšanas ar citiem jaunā koronavīrusa paveidiem.

"Tas, ko mēs vēl nezinām, - vai omikrona "dēls" to dara labāk vai sliktāk par pašu omikronu. Tas ir atvērts jautājums," uzsver Musers.

"Kaut arī BA.2 apakšpaveida gadījumu proporcija dažās valstīs ir palielinājusies, tie joprojām veido pavisam nelielu daļu no ASV un citviet pasaulē cirkulējošajiem vīrusiem," skaidro ASV Slimību kontroles un profilakses centra (CDC) pārstāve Kristena Nordlunda. "Pagaidām vēl nepietiek datu, lai varētu secināt, vai BA.2 apakšpaveids ir lipīgāks vai kā citādi spēcīgāks par BA.1."

Dānijas Valsts seruma institūta virusologs Andress Fomsgārds pirmdien norādīja, ka BA.2 kļuvis par dominējošo paveidu Dānijā un pašlaik veido apmēram 65% no visiem jaunatklātajiem inficēšanās gadījumiem. BA.1 gadījumu īpatsvars tikmēr samazinās.

"Neesam pārāk satraukušies, jo līdz šim nav redzamas vērā ņemamas atšķirības tādos rādītājos kā [inficēšanās gadījumu] sadalījums pa vecuma grupām, pēc vakcinācijas statusa, atkārtota inficēšanās un hospitalizācijas risks. Turklāt, neskatoties uz BA.2 straujo inficēšanās tempu, hospitalizēto skaits intensīvās ārstniecības nodaļās sarūk," uzskaita Fomsgārds.

Daži zinātnieki iesaukuši BA.2 par "neredzamo omikronu", jo ģenētisko īpatnību dēļ to grūtāk konstatēt PĶR testos.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu