Iedzīvotāji pārsvarā ir informēti par respiratoru lietošanas prasību (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Respirators FFP2.
Respirators FFP2. Foto: Florian Gaertner/photothek.de via www.imago-images.de/imago images/photothek

Tirdzniecības centru un mazumtirgotāju apmeklētāji pārsvarā ir informēti par jauno prasību iedzīvotājiem publiskās vietās obligāti lietot medicīnisko masku vai ne zemākas klases kā FFP2 respiratoru bez vārsta.

Tirdzniecības centra "Origo" un nekustamo īpašumu attīstītāja "Linstow Baltic" komercdirektore Evija Majevska aģentūrai LETA norādīja - lai arī jaunās prasības par medicīnisko masku vai respiratoru valkāšanu lielveikalos stājušās spēkā otrdien, pārsvarā apmeklētāji ir informēti un valkā atbilstošus sejas aizsegus.

"Apsargiem nācies aizrādīt vien dažiem apmeklētājiem par neatbilstošas maskas izvēli, un šie cilvēki bija saprotoši un atsaucīgi aicinājumam saņemt medicīnisko masku "Origo" Informācijas centrā," sacīja Majevska.

Viņa arī norādīja, ka pie "Origo" ieejām izvietotas informatīvās zīmes ar norādēm par pareizu masku izvēli un nēsāšanu, tādēļ tirdzniecības centrs lūdz apmeklētājus būt atbildīgiem un ievērot noteiktās prasības.

"Galleria Riga" vadītāja Zane Šulca atzina, ka iepriekšēja pieredze, ieviešot citus Covid-19 izplatības ierobežošanai paredzētos pasākumus, liecina, ka tirdzniecības centra klienti ierodas "Galeria Riga" plānoti, mērķtiecīgi un ir gan labi informēti par saistošajiem noteikumiem, gan ievēro tos.

"Novērojot situāciju līdz šodienas agrai pēcpusdienai secinām, ka vien retais apmeklētājs cilvēcīgas aizmāršības dēļ ir ieradies ar auduma sejas masku," teica Šulca, piebilstot, ka līdz agrai pirmdienas pēcpusdienai konfliktsituācijas nebija izveidojušās.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka pašreiz vislielākā slodze ir apsardzes dienesta darbiniekiem, kuriem papildus iepriekšējiem pienākumiem tagad vēl jāpārbauda masku un respiratoru atbilstība jaunajām prasībām.

Arī tirdzniecības centru "Alfa" un "Akropole" pārstāvji atzina, ka lielākā daļa abu tirdzniecības centru apmeklētāji ir informēti par jaunajiem ierobežojumiem attiecībā uz medicīnisko masku un respiratoru valkāšanu iekštelpās.

Pie katras no abu iepirkšanās centru ieejām apsardzes darbiniekam ir iepakojums ar vienreizlietojamām medicīniskajām sejas maskām, ko izsniedz tiem apmeklētājiem, kuri iepirkties ir ieradušies ar auduma maskām.

Tirdzniecības centra "Domina Shopping" direktore Dina Bunce skaidroja, ka vairums apmeklētāju šodien uz lielveikalu ieradās likumam atbilstošajās sejas maskās. Tomēr bija arī gadījumi, kad cilvēki šo jauno prasību par konkrētajām maskām nezināja vai līdz galam neizprata tās nosacījumus. "Taču, ņemot vērā iepriekšējo pieredzi ar mainīgajiem un ne vienmēr saprotamajiem iepirkšanās noteikumiem, šādu situāciju paredzējām jau savlaicīgi," piebilda Bunce.

Viņa pauda, ka, analizējot šo jauno prasību ekonomisko pusi, "situācija gan ir drūmāka", jo masku pārbaude ir kārtējais papildu slogs apsardzes personālam. "Taču īpaši sāpīgi šī prasība atspēlējas uz tiem nomniekiem, kuri būtībā vairs nedrīkst realizēt savos veikalos esošās maskas- interesanti, vai valdība ir padomājusi, ko uzņēmējiem, visbiežāk tie ir lokālie pašmāju veikaliņi, tagad iesākt ar aizliegtajiem audumu masku kalniem?" vaicāja centra direktore.

"Galerijas Centrs" vadītāja Iveta Priedīte norādīja, ka šī diena tirdzniecības centrā aizvadīta bez starpgadījumiem un lielākā daļa klientu apmeklēja centru pareizās maskās un tie daži, kam sanāca atnākt ar auduma masku, "ar pateicību noklausījās, kur var iegādāties pareizās".

Arī mazumtirgotāju apmeklētāji labi informēti par jauno respiratoru lietošanas prasību

Līdzīgi kā tirdzniecības centru pārstāvji, arī mazumtirgotāji novērojuši, ka veikalu apmeklētāji pārsvarā ir informēti par jauno prasību iedzīvotājiem publiskās vietās obligāti lietot medicīnisko masku vai ne zemākas klases kā FFP2 respiratoru bez vārsta.

"Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību pārstāvis Juris Šleiers norādīja, ka mazumtirgotājs Iespēju robežās mēs dažas dienas bez maksas piedāvās medicīniskās maskas tiem "Rimi" klientiem, kuri nav paspējuši iepazīties ar jaunajiem valdības noteikumiem.

"Mūsu novērojumi līdz šīs dienas pusdienas laikam liecina, ka lielākā daļa pircēju jau pārgājuši uz medicīniskā formāta maskām; galvenās neskaidrības un pārpratumi izsmelti jau pirmajā vilnī, kad masku lietošana tirdzniecības vietās kļuva obligāta prasība," teica Šleiers.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka mazumtirgotājs turpina aktīvi informēt savus pircējus par jaunākajiem epidemioloģiskās drošības noteikumiem, kā arī aicina būt atbildīgiem un iepērkoties ievērot piesardzības pasākumus.

Tikmēr SIA "Lidl Latvija" novērojis, ka cilvēki pareizās sejas maskas lietošanai pievērš nopietnu uzmanību. "Lidl" klientu serviss pēdējās dienās ir saņēmis jautājumus par to, kāda tipa maskas nepieciešamas mūsu veikalu apmeklēšanai. "Tas liecina, ka cilvēki jau laicīgi un rūpīgi plāno iziešanu sabiedriskās vietās," norādīja "Lidl" pārstāvji.

Informāciju par jaunajām masku un respiratoru vilkšanas prasībām plānots izvietot pie visiem "Lidl" veikaliem. Tā ir ievietota arī "Lidl" oficiālajā "Facebook" lapā.

Pēc "Lidl" pārstāvju paustā, apsardzes darbinieki pievērš īpašu uzmanību tam, lai visi klienti lietotu nepieciešamās medicīniskās sejas maskas vai respiratorus. Līdz šim apkopotā informācija liecina, ka "Lidl" klienti par jaunajiem noteikumiem ir labi informēti un uz veikaliem ierodas atbilstošo modeļu sejas maskās.

Jau ziņots, ka no otrdienas publiskās vietās varēs lietot tikai medicīniskās maskas vai ne zemākas klases kā FFP2 respiratorus bez vārsta, tādējādi aizliegta auduma masku valkāšanu publiskās vietās, paredz Ministru kabineta pieņemtie grozījumi noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu