Rīgā turpina darboties 17 siltā ēdiena izsniegšanas vietas; jaunas neplāno atvērt (1)

Vita Daukste-Goba
, Ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Ēdiena izsniegšanas vieta. Ilustratīvs attēls
Ēdiena izsniegšanas vieta. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Rīgā ar pašvaldības atbalstu turpina darboties 17 vietas, kurās mazaizsargāto iedzīvotāju grupas var saņemt bezmaksas ēdināšanas pakalpojumus - siltu maltīti, portālam TVNET pastāstīja Rīgas domes (RD) Labklājības departamenta pārstāve Lita Brice.

Vaicāta par to, vai šogad plānots slēgt vai atvērt jaunas bezmaksas ēdināšanas pakalpojumu vietas, viņa atbildēja noraidoši. "Nevienu vietu neplāno slēgt - ne siltā ēdiena izdales vietu, ne zupas virtuves! Šobrīd arī nav plānots atvērt jaunas," sacīja Brice.

Viņa informēja, ka pērn RD Labklājības departaments līdzfinansēja zupas virtuvēs pakalpojumu četrās vietās, izsniedzot kopā 154 255 porcijas, savukārt 2020. gadā tika izdalītas 144 070 porcijas.

"Zupas virtuves pakalpojuma sniedzēju dati liecina, ka pieprasījums pēc minētā pakalpojuma ir palielinājies, kas galvenokārt saistīts ar ārkārtējo situāciju valstī, kuras laikā samazinās nodarbinātība," pastāstīja Brice. "Esam novērojuši, ka piemēram, uz zupas virtuves pakalpojumu svētdienās, kad Krišjāņa Barona ielā 56 dala arī pārtikas paciņas, nāk ne tikai rīdzinieki, bet brauc arī no tuvējām apkaimēm."

Kā novērojis RD Labklājības departaments, ne visi cilvēki grib iet uz sociālo dienestu un kārtot dokumentus, lai saņemtu siltu maltīti. Tā vietā viņi iet uz zupas virtuvēm. "Tur dokumenti nav jāuzrāda un var ēst ne tikai rīdzinieki," skaidroja RD pārstāve. Turklāt, kā atgādināja Brice, šīs zupas virtuves Rīgā strādā arī brīvdienās.

2021.gadā Labklājības departaments finansēja ēdināšanas pakalpojumu 13 vietās. Pērn izdalītas 330 089 porcijas, savukārt 2020.gadā - 330 935 porcijas.

"No ēdināšanas pakalpojuma saņēmēju datu analīzes var secināt, ka ēdināšanas pakalpojumu saņēma 79% personas, kurām noteikts pensionāra/invalīda personas sociālais statuss, 16 % darbspējīgas personas un 5 % ģimenes ar bērniem. Tādējādi šāds pašvaldības atbalsts visvairāk nepieciešams pensijas vecuma personām un personām ar invaliditāti, kā arī darbspējīgām personām un ģimenēm ar bērniem, kuras nonākušas grūtībās," norādīja Brice.

Kā atgādina RD pārstāve, lai saņemtu silto ēdienu kādā no 13 vietām, ir jāvēršas Rīgas Sociālajā dienestā un jānokārto trūcīgas, maznodrošinātas mājsaimniecības statuss vai jāsaņem izziņa par ēdināšanas pakalpojuma saņemšanu. Tad, kad RSD piešķir statusu,  ar Rīdzinieka karti, ko izmanto sabiedriskajā transportā, var ar saviem traukiem doties uz kādu no ēdināšanas punktiem, kas izvietoti pa visu Rīgu. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu