BBC krievu valodas versijā kļūdaini ziņots par Latvijā it kā atļautu eitanāziju (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Matīsa kapi.
Matīsa kapi. Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas Televīzijas raidījuma "4. studija" skatītājs Andris nesen BBC krievu valodas versijā izlasījis ziņu, ka "Lietuvā un Latvijā nāvējoši slimu pacientu ārstēšanas pārtraukšana ir likumīga", taču šāda likuma Latvijā nav.

Pēc ziņas publicēšanas Veselības ministrija sazinājās ar BBC redakciju, un kļūdainā ziņa tika izņemta. 

Kā skaidro raidījums, visticamāk, nepatiesā ziņa radusies pārpratuma dēļ, proti, Latvijā patlaban tiek izstrādāti grozījumi Pacientu tiesību likumā par veltīgas ārstēšanas neuzsākšanu un pārtraukšanu.

Andris Skride, Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītājs, norāda, ka šādi grozījumi jau pastāv virknē valstu. "Mēs zinām, ka ir daudz cilvēku, kuri ir paši izteikuši šādu vēlmi: ja viņiem apstājas sirds vai elpošana un viņi zina, ka dzīves paildzināšana būs tikai pie aparātiem, tad viņi jau laicīgi var izteikt vēlmi, lai viņus, medicīnas valodā runājot, nereanimē," skaidro Skride.

Viena no grozījumu iniciatorēm ir Stradiņa slimnīcas anestezioloģe-reanimatoloģe Eva Šteina, kura nereti uzklausījusi pacientu jautājumus, vai Latvijā ir iespējams reģistrēt savu brīvu gribu par medicīniska rakstura jautājumiem mūža nogalē.

Šobrīd šī iespēja nav 21. gadsimta cienīga, norāda raidījums, jo to iespējams risināt vienīgi caur notāru; tāpat nav vienotas formas dokumentācijas.

"Mums būtu jābūt iespējai ne tikai izvēlēties, kā mēs dzīvojam, bet arī tam, kā mēs vēlamies nomirt," saka Šteina.

Plašāk skaties raidījumā!

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu