Saeimas komisija atbalsta energokrīzes atbalsta likumprojektu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saeimas Budžeta un finanšu komisija ceturtdien, 27.janvārī, atbalstīja Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākuma likumprojektu.

Likumprojekta trešais pants regulētu atbalsta pasākumu finansēšanas kārtību un apjomu.

Minētais pants paredz, ka, lai nodrošinātu šajā likumā noteikto atbalsta pasākumu īstenošanu, finanšu ministram ir tiesības palielināt likumā "Par valsts budžetu 2022.gadam" noteikto apropriāciju budžeta programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", kā arī veikt nepieciešamo apropriācijas pārdali ministrijai vai citai centrālajai valsts iestādei likumā noteiktās apropriācijas ietvaros starp programmām, apakšprogrammām un izdevumu kodiem atbilstoši ekonomiskajām kategorijām.

Tāpat minētais pants paredz, ka apropriāciju minētajam mērķim atļauts palielināt, ja Ministru kabinets ir pieņēmis lēmumu un Saeimas Budžeta un finanšu komisija nav iebildusi pret apropriācijas palielinājumu.

Minētā panta trešā daļa paredz, ka apropriācijas palielinājums nedrīkst pārsniegt 250 miljonus eiro. Tieši par šo normu ceturtdien iebildumi bija Saeimas Juridiskajam birojam.

Biroja pārstāvji aicināja izslēgt šo daļu, jo likumprojekts kopumā rada personu tiesisko paļāvību uz to, ka tajā paredzētie atbalsta pasākumi tiks īstenoti pilnā apmērā, līdz ar to pašā likumprojektā paredzētās personu tiesības pašas par sevi jau būs uzskatāmas par garantēto tiesisko minimumu uz ko personas varēs paļauties.

"No otras puses, ja likumprojekts paredz šādu piešķirto tiesību aprobežojumu konkrētas summas veidā, tad varētu secināt, ka gadījumā, ja tomēr likumprojekta normas nebūs iespējams īstenot tikai tāpēc, ka izsmelti šie 250 miljoni, tad mūsu ieskatā radīsies pamatīgi satversmības riski," norādīja Juridiskā biroja pārstāvis Andrejs Stupins.

Stupins vērsa uzmanību, ka anotācijā ir paredzēta ietekme uz valsts budžetu, taču šāda konkrēta konstanta skaitļa paredzēšana tieši likuma normā ir nepareiza un nepamatota.

Komisija likumprojektā atbalstīja vēl vairākus Juridiskā biroja rosinātus tehniskus precizējumus.

Paredzēts, ka likumprojekts Saeimā tiks virzīts steidzamības kārtā.

Jau ziņots, ka minētais likumprojekts paredz par bērniem un studentiem līdz 24 gadu vecumam četru mēnešu periodā - no janvāra līdz aprīlim - izmaksāt atbalstu 50 eiro mēnesī. Tāpat valsts palielināto mājokļa pabalstu zemu ienākumu mājsaimniecībām līdzfinansēs visa gada garumā.

Likumprojekts arī paredz, ka ektroenerģijas sistēmas pakalpojuma maksu un Obligātās iepirkuma komponentes izmaksas līdz aprīlim kompensēs valsts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu