Nīderlandē par terorismu tiesās repatriētās džihādistes (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Džihādists. Ilustratīvs foto
Džihādists. Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Nīderlandē pirmdien saistībā ar apsūdzībām terorismā tiesās piecas nīderlandiešu džihādistes, kas repatriētas no Sīrijas, piektdien pavēstīja prokuratūra.

Piektdien Nīderlandē tika nogādātas piecas sievietes un 11 bērni, vēsta mediji. Tas noticis pēc Nīderlandes valdības īstenotas operācijas, kuras gaitā viņi izvesti no Ar Rodžas bēgļu nometnes Sīrijas ziemeļaustrumos.

"Viņas pirmo reizi stāsies Nīderlandes tiesneša priekšā saistībā ar apsūdzībām terorismā," sacīja prokuratūras pārstāve sakariem ar presi.

Lietas izskatīšana notiks aiz slēgtām durvīm. Sēdes gaitā tiesnesis apstiprinās viņu identitāti un nolems, vai viņas paturamas apcietinājumā vēl vismaz divas nedēļas.

Nīderlandes valdība trešdien paziņoja par plānu izvest sievietes no nometnes, bet nesniedza detaļas par "īpašo operāciju".

"Aizdomās turamās Nīderlandē tiks apcietinātas, pastāvot iespējai par tiesāšanu," vēstulē parlamentam norādīja tieslietu ministre Dilana Ješilgeza-Zegeriusa.

"Bērni tiks nodoti bērnu aizsardzības iestādēm," viņa piebilda vēstulē, ko parakstījis arī ārlietu ministrs Vopke Hukstra.

Roterdamas tiesa pērn brīdināja, ka tai būs jānoraida apsūdzības šīm sievietēm, ja viņas tuvāko mēnešu laikā netiks nogādātas Nīderlandē.

"Ar pārvešanu Nīderlandes valdība cenšas nepieļaut, ka aizdomās turamās izvairās no tiesāšanas," norādīja ministri.

Sīrijas pilsoņkara intensīvākajā posmā aptuveni 300 Nīderlandes džihādistu devās uz "Islāma valsts" kalifātu, liecina Nīderlandes valdības aplēses.

Aptuveni 120 joprojām ir nometnēs un cietumos Sīrijas ziemeļos, Irākā un Turcijā.

Nīderlande paudusi apņēmību no Tuvo Austrumu reģiona repatriēt Nīderlandes pilsoņus džihādistus, lai viņus tiesātu.

"Islāma valsts" 2014.gadā kontrolēja lielu daļu Irākas un Sīrijas, bet šī grupējuma "kalifāts" vēlāk tika sagrauts. Irāka 2017.gadā paziņoja, ka sakāvusi šo grupējumu, un 2019.gadā tas tika izdarīts arī Sīrijā.

Džihādistu draudi tomēr saglabājas un "Islāma valsts" turpina rīkot uzbrukumus. Pērn publicētā ANO ziņojumā lēsts, ka Irākā un Sīrijā turpina darboties apmēram 10 000 "Islāma valsts" kaujinieku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu