Video Tīdemanis bija kā komēta

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Ingūna Ģēģere
Ingūna Ģēģere Foto: publicitātes

Liepājas muzejs piedāvā otro video stāstu par izstādes "Jānis Ferdinands Tīdemanis. Darbi no Zuzānu kolekcijas" tapšanu un mākslinieka personību. Izstādes kuratore Ingūnu Ģēģere tajā atklāj mākslinieka talantus.

Video sarunas laikā Ingūna Ģēģere raksturo Jāņa Ferdinanda Tīdemaņa gleznošanas rokrakstu: košo krāsu pretnostatījumi, izteiktu gaismēnu un kontrastu dziļums. Ne velti valda uzskats, ka "Tīdemanis glezno ar aknām". Lai kompozīcijās panāktu īpašu spriegumu, gleznotājs izmantojis grotesku un deformāciju. Viņa gleznās redzama liesmojoša krāsu spēle, reizēm arī asi kontrasti: kobaltzilais pret citrondzelteno, melnais pret sarkano utt. kā arī virtuozs otas triepiens, kas it kā demonstrē krāsu un temperamenta orģijas.

Ingūna Ģēģere akcentē Jāņa Ferdinanda Tīdemaņa spilgto un interesanto personību, kura spēja ap sevi radīt ažiotāžu, kas savukārt izraisīja sabiedrībā interesi par viņa glezniecību un radošo darbību. Rīgas bohēmistu sabiedrībā Jānis Ferdinands Tīdemanis bija pazīstams ar iesauku "Džonis". Viņa darbnīcā Pārdaugavā bieži pulcējās jauni latviešu mākslinieki, lai no ārzemēs izglītību guvušā un pie-redzējušā mākslinieka gūtu iedvesmu un padomus savu mērķu realizēšanā.

Video: Saruna ar Ingūnu Ģēģeri.

Izstāde tapusi Liepājas muzejam sadarbojoties ar mākslas centru “Zuzeum” un Zuzānu kolekciju. Izstāde aplūkojama līdz 2022. gada 3. aprīlim.

Izstādē aplūkojami vairāk nekā sešdesmit zināmi, kā arī līdz šim neredzēti J.F.Tīdemaņa darbi no dažādiem daiļrades periodiem. Ekspozīciju papildina fotogrāfijas, dokumentālas liecības, kā arī kuratores, Tīdemaņa daiļrades pētnieces Ingūnas Ģēģeres apraksti un teksti.

Jānis Ferdinands Tīdemanis

Jānis Ferdinands Tīdemanis dzimis 1897. gada 1. oktobrī Ventspilī. Studējis mākslu Beļģijā, Antverpenes Karaliskajā Mākslas akadēmijā un Antverpenes Augstākajā Mākslas institūtā, apgūstot oforta tehniku kā arī portreta un figurālo kompozīciju gleznotāja prasmes. 1936. gadā mākslinieks atgriezās Latvijā, bet 1944. gadā devās trimdā uz Šveici, no kurienes pēc četriem gadiem – uz Kanādu. Miris 1964. gada 12. aprīlī Toronto.

Atgādinām, ka ieeja muzejā un izstāžu apmeklējums pieejams pieaugušajiem, uzrādot sertifikātu, kas apliecina vakcināciju pret Covid-19 vai vīrusa pārslimošanas faktu, ņemot līdzi arī savus nepilngadīgos bērnus. Bērniem līdz 12 gadu vecumam nav jāveic Covid-19 testi, savukārt bērniem, kuri sasnieguši 12 gadu vecumu, jāuzrāda Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts, vai laboratorijas izziņa par pēdējo 72 stundu laikā veiktu negatīvu skrīninga testu, kas veikts izglītības procesa ietvaros.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu