Pulkvedis: Kara vešanas principi kopš Otrā pasaules kara nav mainījušies (51)

Allied Spirit 2022
Jānis Vingris
, Žurnālists, režisors
CopyLinkedIn Draugiem X
Majors Oskars Lejnieks, pulkvedis Sandris Gaugers un Mārtiņš Daugulis
Majors Oskars Lejnieks, pulkvedis Sandris Gaugers un Mārtiņš Daugulis Foto: Jānis Škapars

"Tehnoloģiju nozīme 21. gadsimta konvencionālajā karadarbībā, es domāju, ir pārvērtēta," tā, komentējot mūsdienu kara vešanas principus un atskatoties uz militārajām mācībām Allied Spirit 2022 Hohenfelsas militārajā poligonā, raidījumā "Nedēļas fokusā" ar Mārtiņu Dauguli izteicās Mehanizētās brigādes Sauszemes pulkvedis Sandris Gaugers. 

"Kara vešanas principi kopš Otrā Pasaules kara nav mainījušies. Ir droni, ar kuriem var izlūkot vai nomest lielāku vai mazāku sprāgstvielu, bet elektroniskās karadarbības plāksnē paļauties uz elektroniskajām tehnoloģijām ir ļoti riskanti. Jā, 21. gs. tehnoloģijas palīdz un atbalsta pārraudzīt situāciju, saprast, kas notiek, un varbūt aizsniegties ar kādu letālu ieroci tur, kur mēs nevarējām pirms 70 gadiem. Bet vai tas ir risinājums? Es pārstāvu viedokli, ka to nedrīkst un nevajag darīt. Ne velti Rietumu pasaule vēl nesen dzīvoja pārliecībā, ka kaujas tanka mūžs ir pagājis un ir nost no skatuves. Bet tagad mēģina saprast, kā dabūt visus tankus atpakaļ ierindā, lai būtu pietiekama uguns jauda," stāsta pulkvedis. 

No 11.janvāra līdz 5.februārim, Vācijā, Hohenfelsā norisinājās iepriekš plānotas starptautiskas militārās mācības “Allied Spirit 2022”, lai pilnveidotu visu iesaistīto daudznacionālo vienību spējas kopīgi plānot, vadīt un īstenot augstas intensitātes militārās operācijas.

Mācības klātienē vēroja arī TVNET žurnālists un režisors Jānis Vingris. Piedāvājam viņa Hohenfelsā veidotās reportāžu sēriju Gribi mieru - gatavojies karam!.

Pulkvedis Sandris Gaugers
Pulkvedis Sandris Gaugers Foto: Jānis Škapars

“Nacionāli esam ieguvuši spēcīgu pārliecību, ka varam efektīvi vadīt brigādes līmeņa militārās operācijas,” pēc mācību noslēguma atzinis pulkvedis Sandris Gaugers, kurš mācību “Allied Spirit 2022” ietvaros gandrīz mēneša garumā vadīja vērienīgas militāro operāciju izspēles ar 3500 karavīru un 1000 tehnikas vienību piedalīšanos.

Mācību “Allied Spirit 2022” galvenais mērķis bija sertificēt Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādi atbilstoši NATO prasībām. Latviju mācībās pārstāvēja ne tikai Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde, bet arī citas regulāro spēku un Zemessardzes vienības. Mācībās “Allied Spirit 2022” operacionālos un taktiskos uzdevumus kopīgi veica karavīri no 12 valstīm – ASV, Lielbritānijas, Kanādas, Moldovas, Spānijas, Polijas, Nīderlandes, Latvijas, Lietuvas, Itālijas, Ungārijas un Vācijas.

Allied Spirit 2022
Allied Spirit 2022 Foto: Jānis Vingris

Mācības “Allied Spirit” ir ASV Bruņoto spēku pavēlniecības Eiropā regulāri organizētas starptautiskas militārās mācības. “Allied Spirit 2022” laikā ārpus Latvijas robežām tika izvērsts līdz šim skaitliski lielākais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku militārais kontingents, tādējādi apliecinot augstas militārās mobilitātes spējas, kas ir būtisks atturēšanas un NATO kolektīvās drošības elements.

Komentāri (51)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu