Agešins: "Saskaņa" atturējās no balsojuma par Osipovas apstiprināšanu AT tiesneša amatā (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Partijas "Saskaņa" Saeimas frakcija balsojumā par bijušās Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājas Sanitas Osipovas apstiprināšanu Augstākās tiesas (AT) tiesneša amatā atturējās, jo tiesneši nevar rīkoties likumdevēja vietā un vārdā, atzina "Saskaņas" pārstāvis Valērijs Agešins.

"Saskaņas" frakcijā divu dienu laikā bijušas smagas diskusijas par Osipovas kandidatūru, rezultātā lemjot balsojumā atturēties, jo frakcija uzskata, ka tiesneši nevar rīkoties likumdevēja vietā un vārdā. Tāpat tiesneši nevar iejaukties Saeimas kompetencē, tāpēc frakcijas deputātiem ir bijušas šaubas par kandidātes objektivitāti, skaidroja deputāts.

"Mēs nedomājam, ka tiesa var uzdot likumdevējam izstrādāt kādu konkrētu, īpašu tiesisku regulējumu kādam konkrētam gadījumam, un uzskatām, ka tiesneša amata kandidātam nevajadzētu publiski demonstrēt savas varbūtējās vērtības - neitrālas, konservatīvas vai vēl kādas, jo tiesai nav un nevar būt ideoloģijas. Ja mums ir šaubas, tad mūsu frakcijai ir tiesības nebalsot par kandidāti," uzsvēra Agešins, piebilstot, ka frakcija ir ļoti atturīga par ST pēdējā laika spriedumiem sabiedrības rezonansi guvušās lietās, piemēram, lietā, kas saistīta ar viendzimuma pāriem.

Vaicāts, vai šāds Saeimas lēmums negrauj tiesnešu karjeras virzīšanas sistēmu, Agešins norādīja, ka ne vienmēr parlamenta lēmumi bijuši pozitīvi konkrētajiem tiesneša amata kandidātiem. Piemēram, savulaik Augstākas tiesas tiesneša amatā netika apstiprināts Andrejs Judins, kurš pēc tam sāka darboties politikā un patlaban ir parlamenta deputāts.

"Ja reiz likums paredz, ka tiesneša amata kandidātus apstiprina Saeima un cits mehānisma nav piedāvāts, tad deputāti rīkojas likumā noteiktā kārtībā. Tagad AT būs jāvirza cits kandidāts," piebilda Agešins.

Jau vēstīts, ka Saeima šodien noraidīja lēmumprojektu ST priekšsēdētājas Sanitas Osipovas apstiprināšanu AT tiesneses amatā.

Par Osipovas iecelšanu AT tiesneses amatā balsoja 40 deputāti pamatā no "Jaunās Vienotības", "Attīstībai/Par!" un Jaunās Konservatīvās partijas Saeimas frakcijām.

Savukārt pret bija 29 deputāti - lielākoties no Zaļo un zemnieku savienības, "Neatkarīgo" un Nacionālās apvienības Saeimas frakcijām. Balsojumā atturējās 16 deputāti no "Saskaņas" Saeimas frakcijas, līdz ar to Osipovas apstiprināšanai amatā balsu pietrūka.

Pēc AT tiesneses jeb senatores Mārītes Zāģeres aiziešanas pensijā 15.septembrī AT jeb Senāta Civillietu departamentā radās vakanta tiesneša amata vieta.

Saskaņā ar Tieslietu padomes apstiprināto AT tiesneša amata kandidātu atlases, stažēšanās un kvalifikācijas eksāmena kārtošanas kārtību par senatora amata vakanci tiesa informēja bijušos Satversmes, starptautisko un pārnacionālo tiesu tiesnešus.

AT saņēma Osipovas pieteikumu un uzklausīja Senāta Civillietu departamenta senatoru kopsapulcē, kas nolēma kandidāti virzīt tālākai apstiprināšanai senatores amatā.

Osipova 11.februārī beidza pildīt ST tiesneses amata pienākumus. ST tiesneša pilnvaru termiņš ir desmit gadi.

Osipovai ir doktora grāds tiesību zinātnēs, pirms apstiprināšanas ST tiesneses amatā viņa bija Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesore un Tiesību teorijas un vēstures katedras vadītāja.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu