Jumpravā glābēji veikuši ūdens pārsūknēšanu no applūdušas teritorijas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pagājušajā naktī Ogres novada Jumpravā bija nepieciešama Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) palīdzība ūdens pārsūknēšanai no applūdušas teritorijas, tā informēja Ogres novada pašvaldības pārstāvis Nikolajs Sapožņikovs.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) ceturtdienas vakarā izplatīja oranžo brīdinājumu par plūdu draudiem Ogres novada teritorijā.

Kā norāda Sapožņikovs, vakar vakarā Palienas ielā Ogresgala pagasta Dārziņos, kas ir viszemākā vieta šajā teritorijā, ūdens līmenis sāka paaugstināties, bet pēc neilga laika nokritās.

Ūdens līmeņa pazemināšanās šajā Ogres upes posmā saistīta ar ledus straujo virzīšanos uz upes lejteci.

Ogres HES dambja aizvari jau laikus bija pacelti, ledus plūsmai nekādu šķēršļu nebija.

Upes lejtecē ledus sastrēdzis posmā no Ogres ielas līdz upes ietekai Rīgas HES akvatorijā, taču ūdens plūsmai tas šķēršļus nerada, informē pašvaldības pārstāvis.

Ceļā uz upes lejteci ledus gabali tika izmesti Kalmju ielā, kas arī atrodas ļoti zemā vietā, bet nekādi būtiski postījumi nav nodarīti.

Vakar applūda teritorija Jumpravas pagastā, kur, piesaistot VUGD tehniku, nācās veikt ūdens pārsūknēšanu.

Lielvārdē, pārplūstot Rumbiņas upītei, tika pārrauts gājēju celiņa posms iepretim caurtekai zem autoceļa A6 un applūdusi tuvumā esošā nekustamā īpašuma teritorija.

Kā uzsver Sapožņikovs, novada teritorijā plūdu riskus rada ne tikai lielās upes - Daugava, Ogre, Mazā Jugla - bet arī mazākas upes, kas, paaugstinoties ūdens līmenim, mēdz iziet no krastiem un appludināt pļavas, laukus, nekustamos īpašumu un arī ceļus.

Ņemot vērā pašreizējos laika apstākļus, uz grants seguma ceļu posmiem Ogres novadā jau šodien tiek uzstādītas ceļa zīmes, vēstot par transporta masas ierobežojumiem.

Pašvaldībā turpinās arī bīstamo vietu apzināšana uz ceļiem, lai plūdu radīto izskalojumu, pārrāvumu vai citu transporta kustības apgrūtinājumu gadījumos varētu izvieto brīdinājuma zīmes.

Ogres novada pašvaldības policijas, pašvaldības speciālisti un operatīvie dienesti diennakts režīmā seko līdzi situācijai un ir gatavi rīcībai plūdu gadījumā, piebilst pašvaldības pārstāvis.

Kā vēstīts, ceturtdienas vakarā ledus sastrēguma dēļ ūdens līmenis Ogres upē pilsētas teritorijā īslaicīgi pakāpās līdz 3,5 metriem virs stacijas nulles atzīmes, kas ir nepilnus trīs metrus augstāks līmenis nekā trešdien, liecina LVĢMC dati.

Rekordlielajos plūdos 2013.gada 16.aprīlī ūdens līmenis Ogres pilsētā pacēlās vēl par metru augstāk.

Aizvadītajā naktī ūdens līmenis pazeminājās par vairāk nekā metru, un agrā piektdienas rītā tas svārstās ap 2,45 metru atzīmi.

Līdzīgas ūdens līmeņa svārstības novērotas arī pie Ogresgala, kur ceturtdienas vakarā ūdens līmenis īslaicīgi pakāpās līdz augstākajam rādītājam kopš 2014.gada.

Ogres novadā paliek spēkā oranžās pakāpes brīdinājums, jo, atsākoties ledus kustībai, ūdens līmenis atkal var strauji celties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu