Krievijas "mediji": Doņeckā un Luhanskā nogranduši sprādzieni (63)

Papildināts
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sprādziens dažus metrus no “Doņeckas tautas republikas” valdības ēkas.
Sprādziens dažus metrus no “Doņeckas tautas republikas” valdības ēkas. Foto: Reuters / Scanpix

Piektdien, 18. februārī, prokremlisko kaujinieku kontrolētajā Ukrainas pilsētā Doņeckā nograndis spēcīgs sprādziens, bet īsi pirms pusnakts sprādzieni nogranduši arī Luhanskā, vēsta Krievijas valdības kontrolētā ziņu aģentūra "RIA Novosti". ASV paudusi bažas, ka Maskava grasās radīt ieganstu, lai iebruktu Ukrainā.

Kā ziņo "RIA Novosti", sprādziens ap pulksten 19 nograndis Doņeckas centrā, dažus metrus no “Doņeckas tautas republikas” valdības ēkas.

Savukārt īsi pirms pusnakts Luhanskā nogranduši divi sprādzieni. Sākotnēji tika ziņots par vienu sprādzienu, bet pēc 40 minūtēm nograndis vēl viens, informē "RIA Novosti". Kā vēsta "RIA Novosti", pēc otrās eksplozijas deg gāzesvads "Družba".

Separātistu milicija tikmēr informē, ka pie “Doņeckas tautas republikas” uzspridzināts automobilis. "Spridzināšanu dzirdēja visa pilsēta," tā milicija paziņojusi savā oficiālajā "Telegram" kanālā. Tā iedzīvotājus lūgusi saglabāt mieru, būt uzmanīgiem, kā arī - samazināt savas pastaigas pa pilsētu.

Savukārt Krievijas ziņu aģentūra "Interfax" precizē, ka uzspridzinātā automašīna piederējusi “Doņeckas tautas republikas” milicijas priekšniekam Denisam Siņenkovam. "Jā, tā ir mana mašīna. Tā atradās stāvvlaukumā. Neviens cilvēks sprādzienā nav cietis," ziņu aģentūrai norādīja Siņenkovs. Notikuma vietā strādā operatīvie dienesti, kā arī tiek pārbaudīts vēl viens automobilis, lai pārliecinātos, ka tajā nav sprāgstvielu.

Ukrainas militārās izlūkošanas dienests tikmēr tviterī aicināja Doņeckas iedzīvotājus nepamest savas mājas, kā arī neizmantot sabiedrisko transportu.

Kā tviterī ziņo Ukrainas militārās izlūkošanas dienests, viņu rīcībā ir informācija, ka Krievijas specdienesti ir mīnējuši vairākus objektus Doņeckā. "Šie pasākumi ir vērsti uz mūsu valsts destabilizēšanu," paziņojis dienests.

Arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs "Facebook" paudis, ka, iespējams, ir sākusies Krievijas "viltus karoga operācija"- iespējamās provokācijas, lai atrastu ieganstu iebrukumam.

Jau ziņots, ka piektdien"republiku" līderi pavēstīja, ka daļa iedzīvotāju no Ukrainas Donbasa apgabala austrumdaļas, kas neatrodas centrālās valdības kontrolē un kur prokrieviskie kaujinieki pasludinājuši "tautas republikas", tiks evakuēta uz Krievijas Rostovas apgabalu, ņemot vērā spriedzes palielināšanos reģionā.

"Doņeckas republikas" līderis Deniss Pušiļins pavēstīja, ka, "sākot ar šo dienu, 18.februāri, tiek organizēta masveidīga, centralizēta iedzīvotāju izvešana uz Krievijas Federāciju. Pirmkārt jāevakuē sievietes, bērni, gados veci cilvēki."

"Pēc vienošanās ar Krievijas Federāciju Rostovas apgabalā ir gatavas vietas pilsoņu izmitināšanai. Evakuētie tiks nodrošināti ar visu nepieciešamo," solīja Pušiļins.

Ar līdzīgu paziņojumu pēc tam nāca klajā "Luganskas tautas republikas" līderis Leonīds Pasečņiks.

Kā pavēstījuši "republiku" pārstāvji, tiek plānots evakuēt vairākus simtus tūkstošus iedzīvotāju.

Vašingtona lēš, ka Krievija pie Ukrainas robežām savilkusi aptuveni 130 000 karavīru. Neskatoties uz šo spēku koncentrāciju, Krievija apgalvo, ka negrasās uzbrukt Ukrainai, un apsūdz Rietumus panikas celšanā.

Tikmēr Ukrainas valdība un Krievijas atbalstītās kaujinieku bandas Austrumukrainā apmainās ar apsūdzībām par apšaudēm un citiem pamiera pārkāpumiem.

Komentāri (63)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu