Maskava ciniski izmanto cilvēkus, veicot evakuācijas Donbasā, uzsver ASV valdība (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēku evakuēšana Doņeckā.
Cilvēku evakuēšana Doņeckā. Foto: Reuters / Scanpix

Civilistu evakuācija prokrievisko kaujinieku kontrolētajās Austrumukrainas teritorijās ir cinisks Maskavas solis, lai novērstu uzmanību no Krievijas gatavošanās iebrukumam Ukrainā, piektdien norādīja ASV valdība.

"Tādi paziņojumi kā šie ir jauni centieni ar meliem un dezinformāciju padarīt neskaidrāku to, ka Krievija ir agresors šajā konfliktā," Minhenes drošības konferences kuluāros žurnālistiem sacīja ASV Valsts departamenta pārstāvis sakariem ar presi.

"Tas arī ir ciniski un nežēlīgi izmantot cilvēkus kā bandiniekus, lai novērstu pasaules uzmanību no fakta, ka Krievija koncentrē savus spēkus, gatavojot uzbrukumu," viņš uzsvēra.

Kā piektdien pavēstīja Krievijas atbalstīto Austrumukrainas kaujinieku līderi, daļa iedzīvotāju no Ukrainas Donbasa apgabala austrumdaļas, kas neatrodas Ukrainas centrālās valdības kontrolē, tiks evakuēta uz Krievijas Rostovas apgabalu, ņemot vērā spriedzes palielināšanos reģionā.

Plānots evakuēt vairākus simtus tūkstošus iedzīvotāju.

Kā piektdien pavēstīja ASV diplomāts, Ukrainu šobrīd apdraud no 169 000 līdz 190 000 Krievijas karavīru un drošības spēku locekļu, kas atrodas Krievijas kontrolē.

"Kolēģi! Šī ir būtiskākā militārā mobilizācija Eiropā kopš Otrā pasaules kara," piektdien Vīnē Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) sanāksmē sacīja ASV vēstnieks Maikls Kārpenters.

Šajā aplēsēs iekļauti karavīri Krievijas robežreģionos, Baltkrievijā un okupētajā Krimā, sacīja Vašingtonas pārstāvis.

Iekļauti arī citu Krievijas drošības spēku locekļi un Austrumukrainas prokrieviskie kaujinieki.

Janvāra beigās tika lēsts, ka Krievijas kontrolē esošajos spēkos ir ap 100 000 vīru.

Atbilstoši diplomātu teiktajam Krievija Vīnes sanāksmē nepiedalījās.

Sanāksmi sasauca Ukraina, lai saņemtu paskaidrojumus par karspēka kustību.

Kārpenters ieteica, ka Maskavai būtu jāatļauj ārvalstu novērotāju pārlidojumi. Tādējādi varētu veikt pārbaudes, vai notiek karaspēka atvilkšana, kā tas ir ticis izziņots.

Krievija, neskatoties uz militārās klātbūtnes palielināšanu ap Ukrainu, apgalvo, ka negrasās uzbrukt Ukrainai, un apsūdz Rietumus panikas celšanā.

Tikmēr Ukrainas valdība un Krievijas atbalstītās kaujinieku bandas Austrumukrainā apmainās ar apsūdzībām par apšaudēm un citiem pamiera pārkāpumiem.

ASV paudusi bažas, ka Maskava grasās radīt ieganstu, lai iebruktu Ukrainā.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu