Pērn policija pārtraukusi 300 noziedzīgu grupu darbību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts policija. Ilustratīvs attēls.
Valsts policija. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Pagājušajā gadā Valsts policija (VP) pārtraukusi 300 noziedzīgu grupu, tostarp organizētu grupu darbību, kas ir par 33 grupām mazāk nekā gadu iepriekš.

Noziedzīgo grupu darbības jomas pamatā ir narkotiku, akcīzes preču nelegāla aprite, zādzības, krāpšanas, laupīšanas, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Tāpat pērn pārtraukta sešu starptautisko mobilo noziedzīgo grupu darbība, kuras galvenokārt veica dažādus noziegumus pret īpašumu.

VP priekšnieks Armands Ruks otrdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atzina, ka pandēmijas ietekmē aizvadītais gads nav bijis vienkāršs ne policijai, ne sabiedrībai, tomēr "mēs dzīvojam drošā valstī".

Ruka deputātiem prezentētā informācija liecina, ka pērn valstī kopumā reģistrēti 32 820 noziedzīgi nodarījumi, kas ir par 15,3% mazāk salīdzinājumā ar 2020.gadu. Noziegumu skaits krities visus pēdējos gadus. Uz 10 000 iedzīvotājiem pērn reģistrēti 175,1 noziegumi, bet 2006.gadā - 282,2 noziegumi.

VP izmeklē 98,3% no visiem noziegumiem. Pērn policija reģistrējusi 30 790 noziegumus. Samazinājums vērojams smagu un mazāk smagu noziegumu jomā, bet palielinājums - kriminālpārkāpumu un sevišķi smagu noziegumu jomā. Pērn reģistrēti 2027 sevišķi smagi noziegumi, kas ir par 340 noziegumiem vairāk nekā gadu iepriekš. Sevišķi smagi noziegumi veido tikai 6,6% no visiem noziegumiem.

Sadalot pa noziegumu veidiem, pērn noziegumu skaita pieaugums vērojams tādos nodarījumos kā izvairīšanās no uzturēšanas, alkohola un tabakas nelikumīga aprite, narkotiku nelikumīga aprite, ļaunprātīga nodrošināšana ar iespēju likumīgi iegūt tiesības uzturēties Latvijai vai citā ES valstī. Tāpat pieaugums vērojams nolēmumu par aizgādības, aprūpes un saskarsmes tiesībām ar bērnu nepildīšanu, kā arī zemes un ūdeņu piesārņošanā.

Pērn VP sāktajos kriminālprocesos bija 10 146 aizdomās turētie, kas ir par 464 mazāk nekā gadu iepriekš. 87,2% aizdomās turēto ir vīrieši.

Iemesli noziedzības līmeņa samazinājumam esot vairāki. Pirmkārt, pandēmijas ietekme, otrkārt, valstī tiek sakārtots normatīvais regulējums noziedzības apkarošanā un arī policijai ir labi rezultāti noziedzības apkarošanā. "Policija un citas iestādes ir apturējušas dažādus organizētās noziedzības grupējumus apturēti. Tas arī ietekmē šo situāciju," piebilda Ruks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu