Koronavīruss Latvijā: otrdien Stradiņa slimnīcā nonācis pēdējā laikā lielākais pacientu skaits (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" Toksikoloģijas un sepses klīnika, kurā ārstē ar Covid-19 saslimušos pacientus.
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" Toksikoloģijas un sepses klīnika, kurā ārstē ar Covid-19 saslimušos pacientus. Foto: Edijs Pālens/LETA

Vakar Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) ārstēšanos sāka 34 ar Covid-19 inficēti pacienti, kas ir lielākais pacientu skaits, kas pēdējo nedēļu laikā nogādāts slimnīcā, pavēstīja PSKUS Komunikācijas daļas vadītāja Janita Veinberga.

Kopumā Stradiņa slimnīcā ārstējas 161 ar Covid-19 inficējies pacients, no kuriem 86 pacientiem Covid-19 ir konstatēts kā pamatdiagnoze. Vēl 75 pacientiem Covid-19 ir blakus diagnoze, kad cilvēks vērsies pēc palīdzības kādas citas veselības problēmas dēļ, bet stacionēšanas laikā, veicot testu, tam atklāts pozitīvs Covid-19.

"Pacienti, kuriem Covid-19 ir blakus diagnoze, nereti mēdz būt asimptomātiski - tātad var nejust infkecijai raksturīgās pazīmes. Pacientiem ir cits iemesls vērsties pēc palīdzības, nejūtot, ka papildus ir Covid-19 infekcija. Tāpat Covid-19 kā blakus diagnoze var būt arī pacientiem, kuriem infekcija saasinājusi kādas jau esošas hroniskas slimības," informēja Veinberga.

Ja stacionēšanas iemesls ir cits, bet pacients ir Covid-19 pozitīvs, viņu stacionēs nodaļā, kuras speciālistu palīdzība vajadzīga primāri - neoroloģijas, kardioloģijas vai citā.

"Katrā nodaļā ir atsevišķas izolācijas palātas tieši Covid-19 pozitīviem pacientiem. Būtībā, ja kādreiz deltas laikā mēs vērām vaļā nodaļas vai pārprofilējām tās Covid-19 pacientiem, tad tagad jau var teikt, ka pozitīvi pacienti ir teju katrā slimnīcas nodaļā," stāstīja Veinberga.

Starp izplatītākajiem simptomiem novērojams nogurums, nespēks, spēcīgas galvassāpes, temperatūra.

Ja pacientam, kuram ir, piemēram, kādas hroniskas saslimšanas, ilgstoši nekrītas temperatūra, ir liels nespēks un apkārt nav cilvēku, kas varētu par viņu parūpēties, tad tiek organizēta vešana uz slimnīcu.

Veinberga norādīja, ka pašlaik slimnīcā ir nedaudz samazinājies to stacionēto pacientu skaits, kuriem novēroti mazāki vai lielāki plaušu bojājumi, kas bija raksturīgi vīrusa deltas variantam. Tie pacienti nonāk intensīvās terapijas nodaļā.

"Ja ar smagu slimības gaitu ārstējas gados jauns pacients, tad tam ir kāds cits papildu iemesls - cukura diabēts, liekais svars u.c.

Pamatā smaga slimības gaita konstatēta seniora vecuma pacientiem. Pašlaik visvecākajam ir 85 gadi, jaunākajam ir 40 gadi, bet tur visticamāk ir hroniskas slimības vai arī tas ir dekompensēts pacients, kura organisma spēja ir stipri apdraudēta," norādīja Veinberga.

Vaicāta par saslimušo darbinieku skaitu, Veinberga informēja, ka pašlaik slimo 216 slimnīcas darbinieki, kas ir nedaudz mazāk nekā mēneša sākumā. Slimnīca spēj nodrošināt plānveida pakalpojumus, mainot darbinieku darba slodzes un māsu posteņu skaitu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu