Misas upē ūdens līmenis pašlaik vairs nepaaugstinās un lēnām krītas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pavasara palu laikā no krastiem izgājusi Misas upe, applūdinot ceļus, dārzus un māju pagalmus Dzērumos, Ķekavas novadā.
Pavasara palu laikā no krastiem izgājusi Misas upe, applūdinot ceļus, dārzus un māju pagalmus Dzērumos, Ķekavas novadā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Situācija Ķekavas novada Dzērumos, kur no krastiem izgājusi Misas upe, pakāpeniski stabilizējas, informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs, kurš šodien piedalījās novada Ārkārtas situāciju komisijas sēdē.

Ministrs atzinīgi vērtēja novada domes priekšsēdētāja Jura Žilko atsaucību, pēc ministra iniciatīvas sasaucot Ārkārtas situāciju komisijas sēdi, jo šādās situācijās nepieciešama aktīva un savlaicīga rīcība.

Plešs norādīja, ka pēc situācijas apsekošanas uz vietas un saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozēm,

ūdens līmenis pašlaik vairs nepaaugstinās un lēnām krītas.

Atbildīgie dienesti joprojām ir augstā reaģēšanas gatavībā. Apzinātas mājsaimniecības un piedāvāta evakuācija.

Pašvaldība ar jaudīgu pārvietojamo sūkni no problemātiskajām vietām pārsūknē ūdeni.

Kā skaidroja ministrs cilvēku

apdraudējums Dzērumos nav tik liels, jo liela daļa māju šajā ciematā ir apdzīvotas galvenokārt vasaras sezonā.

Viņš atzīmēja, ka uz priekšdienām ir svarīgi saprast, ka pašvaldībām, pieaicinot ekspertus, nāksies izvērtēt hidroloģiskā režīma efektivitāti un uzlabot meliorācijas sistēmas.

Viņš atgādināja, ka pašvaldībām tiek piedāvāts valsts atbalsts meliorācijas sistēmu sakārtošanai, piedāvājot aizdevumus.

Kā iepriekš norādīja Valsts vides dienests, apsekošanas laikā secināms, ka šobrīd palu skartās teritorijas nereti esot tās, kur teritorijas attīstības plānošanā pašvaldības nav ņēmušas vērā applūstošās teritorijas.

Šāda tendence Latvijā joprojām esot plaši izplatīta.

Situāciju ietekmē arī klimata pārmaiņas un, iespējams, ir nepieciešams pārskatīt teritorijas plānošanas dokumentus arī šajā kontekstā.

Kā ziņots, plūdu skartajos Ķekavas novada Dzērumos glābēji pirmdien ar laivu pārvietojuši divus cilvēkus un divus suņus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu