Lietuvā Ukrainas atbalsta akcijās piedalās desmitiem tūkstoši cilvēku (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Protestētāji Ukrainas atbalsta akcijā Lietuvā.
Protestētāji Ukrainas atbalsta akcijā Lietuvā. Foto: SCANPIX

Desmitiem tūkstoši cilvēku Lietuvas pilsētās ceturtdienas vakarā pulcējušies apliecināt atbalstu Ukrainai, kas saskārusies ar Krievijas agresiju.

Vienotības un solidaritātes akcijas notiek Viļņā, Kauņā, Klaipēdā, Šauļos, Panevēžā un citviet.

Galvaspilsētā aptuveni 15 000 cilvēki vakarpusē sapulcējās Neatkarības laukumā pie Seima ēkas un no turienes, nesot lielus Lietuvas un Ukrainas karogus un skandējot "Slava Ukrainai!", devās gājienā uz Borisa Ņemcova skvēru iepretī Krievijas vēstniecībai.

Tur tika iedegti solidaritātes ugunskuri un notika atbalsta koncerts, kura laikā saziedoti vairāk nekā 270 000 eiro Lietuvas organizācijām, kuras uzņemsies rūpes par Ukrainas kara bēgļiem.

"Brīvību nevar noslāpēt - brīvība ir dzīva," atklājot koncertu, sacīja pazīstamās Atmodas laiku rokgrupas "Antis" līderis Aļģirds Kaušpēds. "Šodien mēs visi te jūtamies ukraiņi, jo šai brīdī Ukrainā brīvība cīnās ar nebrīvību. Mūsu sirdis sitas vienā ritmā ar Ukrainas karavīru sirdīm, mēs esam aizstāvējuši, aizstāvam un aizstāvēsim brīvību."

Mūziķis piebilda, ka viņa ģimene jau izlēmusi, kur varēs uzņemt bēgļus, un aicinājis visus padomāt, kā palīdzēt brāļiem ukraiņiem.

Pieminot kritušos, skanēja Lietuvas un Ukrainas himnas.

Sanākušos uzrunāja pirmais atjaunotās neatkarīgās Lietuvas valsts vadītājs Vītauts Landsberģis.

"Vai varbūt zināt, cik cilvēku Putins Ukrainā nobendējis šodien? Vai zināt, cik ieplānojis nobendēt rīt? Vai zināt, cik Eiropas līderu vērsušies Hāgas tribunālā, apsūdzot Putinu noziegumos pret cilvēci? Nav tādu? Tad varbūt vismaz Lietuva lai paceļ brīvības karogu!" viņš aicinājis, uzsverot, ka visai cilvēcei pienācis izšķiršanās brīdis. "Izturēsim šo pārbaudījumu!"

"Imperiālistiskā Putina Krievija var izraisīt trešo pasaules karu. Esam pārdzīvojuši divus karus, bet šis būtu iznīcinošs, uzvarētāju nebūtu," tā videouzrunā pie akcijas dalībniekiem vērsies bijušais Lietuvas prezidents Valds Adamkus. "Domāju, šondien esame vienoti, visi kā viens atbalstām ukraiņu tautu, Ukrainu, kura alkst mierīgi veidot savu nākotni. Pasaules spēkos ir noturēties pret to spēku, ko šodien demonstrē Vladimirs Putins, tādēļ varam teikt ukraiņiem - jūs neesat vieni."

"Ukraina šodien aizstāv arī mūs," ziņu aģentūrai BNS sacījis viens no atbalsta akcijas dalībniekiem, Viļņas Valdnieku nama direktors Vīds Dolinsks. "Mēs nevaram īpaši palīdzēt, bet vismaz mūsu sirdis, mūsu lūgšanas palīdzēs. (..) Mums Ukrainā ir draugi, kolēģi, tādēļ būtu kauns te neatrasties."

"Ir svarīgi parādīt ukraiņiem, ka mēs viņus atbalstām. Atceros mūsu [1991.gada] 13.janvāri, atceros, cik mums bija svarīgi, ka pasaule redz, ka mūs atbalsta. Atceros simttūkstoš cilvēku mītiņu Maskavā. Tas mums bija bezgala svarīgi," izteikusies cita dalībniece, Laima Stalmokiene.

Lēsts, ka Kauņā uz solidaritātes akciju bija sanākuši aptuveni 2000-2500 cilvēku, Panevēžā - vairāk par tūkstoti, Klaipēdā - pusotra tūkstoša, Šauļos - 600-800. Atbalsta akcijas notikušas arī citviet Lietuvā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu