Ukraina bijušās Černobiļas AES teritorijā konstatējusi paaugstinātu radiācijas līmeni (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Černobiļa, Ukraina.
Černobiļa, Ukraina. Foto: SCANPIX

Ukrainas varasiestādes konstatējušas paaugstinātu radiācijas līmeni bijušās Černobiļas atomelektrostacijas (AES) teritorijā, ko ieņēmuši Krievijas spēki, piektdien paziņojušas amatpersonas.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien sāka uzbrukumu Ukrainai un Krievijas spēki tai pat dienā ieņēma AES teritoriju.

Ukrainas varasiestādes piektdien brīdināja, ka AES nonākšanai Krievijas spēku rokās var būt briesmīgas sekas.

Varasiestādes arī paziņoja, ka informējušas ANO Starptautisko Atomenerģijas aģentūru (IAEA) par to, ka zaudēta kontrole pār ļoti radioaktīviem degvielas stieņiem no Černobiļas AES.

"Agresora šausmīgajās rokās šis ievērojamais daudzums plutonija-239 var kļūt par kodolbumbu, kas tūkstošiem hektāru pārvērtīs mirušā, nedzīvā tuksnesī," brīdināja Ukrainas Vides aizsardzības ministrija.

"Šādas katastrofas humānajām un vides sekām nav robežu," norādīja ministrija.

Ukrainas parlaments ziņoja, ka dati no automatizētās radiācijas novērošanas sistēmas Černobiļas aizlieguma zonā liecina par augstāku radiācijas līmeni nekā parasti.

Gamma starojuma līmenis "ir pārsniegts ievērojamā skaitā novērošanas punktu", teikts parlamenta paziņojumā, norādot, ka Krievijas uzbrukuma dēļ pašreiz nav iespējams noskaidrot, kāpēc radiācija palielinājusies.

Ukrainas Valsts kodolenerģijas regulēšanas inspekcijas amatpersona Aleksandrs Hrigorašs ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka paaugstināts radiācijas līmenis Černobiļas aizlieguma zonā konstatēts plkst.3.20 pēc vietējā laika.

Viņš sacīja, ka pašlaik plašāku informāciju nevar sniegt, jo darbinieki tika evakuēti no Černobiļas aizlieguma zonas pēc tam, kad šo teritoriju ieņēma Krievijas spēki.

Tikmēr Krievijas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis apgalvoja, ka radioaktivitātes līmenis Černobiļas teritorijā ir normas robežās.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu