Levits aicina sekmēt likumdevēja un tiesu varas dialogu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Egils Levits aicina sekmēt likumdevēja un tiesu varas dialogu, informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane.

Šodien Levits Rīgas pilī tikās ar Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāju Aigaru Strupišu un Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāju Juri Jurašu (JKP), lai pārrunātu likumdevēja un tiesu varas savstarpējās attiecības.

Tikšanās laikā tika pārrunāta Satversmē noteiktā Saeimas loma tiesnešu karjeras virzībā, lemjot par tiesnešu apstiprināšanu amatā.

Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka jāveicina dialogs, kas stiprinātu tiesu varas neatkarību un tiesiskumu Latvijā.

Valsts prezidents arī pauda gatavību līdzdarboties šāda dialoga veicināšanā piedaloties sarunās ar Tieslietu padomi par tiesnešu neatkarību un tiesu varas aktualitātēm.

Kā ziņots, diskusijas par politiķu un tiesu varas attiecībām sākās pēc tam, kad Saeimas vairākums nobalsoja pret bijušās ST priekšsēdētājas Sanitas Osipovas iecelšanu AT tiesneses amatā.

Pēc šī balsojuma Strupišs pauda viedokli, ka Saeimas lēmums liecina par valstī iestājošos konstitucionālo krīzi.

Strupišs uzskata, ka Saeima ir "klaji pārkāpusi" Satversmes 83.pantu, kas nosaka, ka tiesneši ir neatkarīgi un padoti vienīgi likumam. "Kādu signālu šis Saeimas lēmums sniedz Latvijas tiesnešiem, piemēram, ST tiesnešiem, vai pirmās instances tiesnešiem, kuri pirmajā reizē tiek ievēlēti vien uz trīs gadiem?" retoriski jautāja Strupišs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu