ASV vēstniecība Ukrainā uzbrukumu atomelektrostacijai nosauc par kara noziegumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV vēstniecība Kijevā
ASV vēstniecība Kijevā Foto: Schutterstock.com

Pēc Krievijas piektdien īstenotā Eiropā lielākā kodolobjekta sagrābšanas, ASV vēstniecība Ukrainā paziņoja, ka uzbrukums atomelektrostacijai ir kara noziegums.

Paziņojums vēstniecības Twitter kontā pārsniedza jebkādu ASV raksturojumu Krievijas darbībām Ukrainā kopš tās iebrukuma uzsākšanas 24. februārī.

“Uzbrukums atomelektrostacijai ir kara noziegums. Putina veiktās Eiropas lielākās atomelektrostacijas apšaudes pastiprina viņa terora darbības vēl par vienu soli,” teikts ASV vēstniecības Kijevā paziņojumā.

Krievijas okupācijas spēki spēcīgās kaujās Ukrainas dienvidaustrumos sagrāba Eiropas lielāko atomelektrostaciju, izraisot globālu trauksmi, taču ugunsgrēks mācību ēkā tika likvidēts, un amatpersonas paziņoja, ka objekts tagad ir drošībā.

Krievijas Aizsardzības ministrija ugunsgrēkā rūpnīcā vainoja Ukrainas diversantu “uzbrukumu” un paziņoja, ka stacija tiekot kontrolēta.

Valsts departaments nosūtīja ziņojumu visām ASV vēstniecībām Eiropā, aicinot tās necitēt ASV vēstniecības Ukrainā tviterī pausto, kurā uzbrukums tika nosaukts par kara noziegumu, vēsta CNN.

Valsts departaments neatbildēja uz Reuters pieprasījumu, vaicājot, vai ASV vēstniecības Ukrainā paustais atspoguļo visas ASV nostāju.

Cilvēktiesību grupas ir apsūdzējušas Krieviju par kara noziegumiem Ukrainā, tostarp par vēršanos pret civiliedzīvotājiem, kā arī par uzbrukumiem skolām un slimnīcām.

Trešdien ASV prezidents Džo Baidens vairs nesauca Krievijas rīcību par kara noziegumiem, sakot: “Ir pāragri to apgalvot.”

Pentagona pārstāvis Džons Kērbijs piektdien atteicās atbildēt uz šo jautājumu, sakot, ka atstās šo lēmumu Starptautiskās Krimināltiesas ziņā.

“Tas tikai pasvītro to, cik neapdomīgs ir bijis Krievijas iebrukums un cik nekritiska šķiet viņu mērķēšana. Tas tikai paaugstina potenciālās katastrofas līmeni līdz tādam līmenim, kādu neviens nevēlas redzēt,” intervijā telekanālam CNN sacīja Kērbijs.

Lielbritānija ir publiski apsūdzējusi Krievijas prezidenta Vladimira Putina valdību kara noziegumos.

Starptautiskā Krimināltiesa, pasaulē vadošā kara noziegumu prokurore, pēc 39 dalībvalstu pieprasījuma izmeklē ziņas par kasešu bumbām un artilērijas triecieniem Ukrainas pilsētām.

Britu advokāts Karims Kāns, kurš pagājušajā gadā tika iecelts par Starptautiskās Krimināltiesas galveno prokuroru, sacīja, ka krīze Ukrainā ir iespēja pierādīt, ka kara noziegumu veicēji tiks saukti pie atbildības.

Apzināta mērķēšana uz civiliedzīvotājiem un civiliem objektiem ir kara noziegums, aģentūrai Reuters sacīja ASV Valsts departamenta pārstāvis, piebilstot, ka tas atbalsta izmeklēšanu, jo īpaši Hanas centienus saglabāt pierādījumus par iespējamiem zvērīgiem noziegumiem.

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs stingri noliedz apgalvojumus, ka Krievijas spēki būtu veikuši triecienus civilās infrastruktūras objektiem vai dzīvojamiem kompleksiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu