Neskaidrā situācija ar Polijas "MIG-29" nodošanu Ukrainai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pēdējo dienu laikā daudz neskaidrību ir ar Polijas iznīcinātājiem “MIG-29” - Ukraina tos vēlas saņemt savu kaujas spēju stiprināšanai, Polija paziņoja, ka gatava lidmašīnas nodot ASV rīcībā, savukārt ASV pauda pārsteigumu par šādu Polijas soli. 

Polijas Ārlietu ministrija otrdien paziņoja, ka Polija ir gatava nogādāt savus iznīcinātājus "MIG-29", ko lūgusi Ukraina, uz Ramšteinas ASV Gaisa spēku bāzi Vācijā un nodot tos ASV valdības rīcībā.

Vienlaikus Polija lūdza ASV nodrošināt tai citas lietotas lidmašīnas ar atbilstošām darbības iespējām. Polijas valdība arī aicināja citus NATO sabiedrotos, kam pieder "MIG-29", rīkoties līdzīgi.

Tikmēr ASV pēc Polijas paziņojuma pavēstīja, ka Polijas piedāvājums nodot tām savas lidmašīnas neesot saprātīgs.

Izredzes, ka šie ASV rīcībā nodotie iznīcinātāji no kādas ASV vai NATO bāzes ielidotu gaisa telpā, kur jau darbojas Krievija, "rada nopietnas bažas visai NATO aliansei", pavēstīja Pentagons.

Tikmēr ASV valsts sekretāra vietniece politiskajos jautājumos Viktorija Nulanda atzina, ka šis Polijas piedāvājums nebija iepriekš saskaņots ar ASV un bija negaidīts Vašingtonai.

Šis ASV amatpersonu paziņojums gan ir zināmā pretrunā ar iepriekšējiem izteikumiem. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens iepriekš izteicās, ka ASV meklējot iespējas ātri papildināt Polijas iznīcinātāju floti, lai Polija savas “MIG-29” lidmašīnas varētu nodot Ukrainai, ziņo Vācijas medijs DW.

Vairāki ASV mediji jau ziņoja, ka, gadījumā, ja Polija atdos savus “MIG-29” iznīcinātājus Ukrainai, tā no ASV vietā varētu saņemt ASV ražotos iznīcinātājus “F-16”.

Vai Ukraina saņems lidmašīnas?

Pēc Krievijas iebrukuma Ukraina vērsās pie Rietumiem lūdzot piešķirt tai papildu iznīcinātājus. Ukrainas gaisa spēki joprojām ir kaujasspējīgi, tomēr tiem trūkst iznīcinātāju, lai veiksmīgi cīnītos ar okupantu pārsvaru lidmašīnu skaita ziņā.

Tomēr jebkuriem iznīcinātājiem, ko Rietumi varētu piešķirt Ukrainai, ir jābūt tādiem, ar kuriem ukraiņu piloti prot lidot. Tas nozīmē, ka tām jābūt Krievijā ražotām lidmašīnām un konkrēti “MIG-29”.

“MIG-29” lidmašīnas ir vairāku Austrumeiropas valstu bruņojumā. Eiropas Savienība jau pirms nedēļas pauda cerību, ka šīs lidmašīnas varētu tikt nodotas Ukrainas armijai, ziņo Lielbritānijas laikraksts “The Guardian”.

Vai Poliju gaida Krievijas atriebība?

Citas valstis Ukrainai līdz šim piegādājušas dažādu bruņojumu, lai Ukraina varētu cīnīties ar okupantu karaspēku, tomēr iznīcinātāju piegāde šo palīdzību paceltu jaunā līmenī.

Bažījoties no iespējamās Krievijas atriebības, Polija izvēlējusies iznīcinātājus Ukrainai dot nevis tiešā veidā, bet izmantojot ASV kā starpnieku.

Krievija jau iepriekš brīdināja, ka citu valstu lidmašīnu izmantošana uzbrukumiem Krievijas spēkiem Ukrainā varētu tikt uzskatīta par šīs valsts iesaistīšanos militārā konfliktā pret Krieviju. Tomēr situācijā, kad lidmašīnas Ukrainai nodod ASV, Krievija varētu būt piesardzīgāka attiecībā uz tiešu militāru draudu izteikšanu.

Arī Krievijas militāra atbilde Polijai šajā situācijā ir maz ticama, ņemot vērā to, ka Polija ir NATO dalībvalsts.

Tomēr Krievija varētu mēģināt Polijai atriebties citā veidā, piemēram, nosakot ekonomiskas sankcijas.

Cik svarīgas Ukrainai ir šīs lidmašīnas?

Ja Ukrainas Gaisa spēki turpinās kaujās zaudēt esošās lidmašīnas, drīz var rasties situācija, ka Gaisa spēki vairs nav spējīgi efektīvi nosargāt Ukrainas gaisa telpu no ienaidnieka uzbrukumiem.

Savukārt jaunas lidmašīnas būtiski pastiprinātu Ukrainas Gaisa spēkus, liekot okupantiem rūpīgi apsvērt, vai aviācijas triecieni pa Kijevu ir tā vērti.

Ukraina papildu lidmašīnas varētu arī izmantot, lai no gaisa uzbruktu okupantu armijas militārās tehnikas kolonnām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu