SOHR: Krievija Sīrijā savervējusi 40 000 kaujinieku karam Ukrainā

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Krievija Sīrijā savervējusi desmitiem tūkstošiem kaujinieku karam Ukrainā, ziņo Londonā bāzētā sīriešu cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Kremlis pagājušajā nedēļā paziņoja, ka brīvprātīgie, tai skaitā no Sīrijas, ir laipni gaidīti cīnīties Krievijas armijas pusē karā Ukrainā.

SOHR ziņoja, ka Krievijas militārpersonas, sadarbojoties ar Sīrijas armiju un sabiedrotajiem kaujiniekiem, izveidojuši vervēšanas centrus Sīrijas režīma kontrolētajos apgabalos.

"Vairāk nekā 40 000 sīriešu ir pieteikušies, lai cīnītos kopā ar Krieviju karā Ukrainā," pavēstīja SOHR direktors Rami Abdelrahmans.

Maskava vervē sīriešus, kuri guvuši kaujas pieredzi 11 gadus ilgajā Sīrijas pilsoņkarā, kurā Krievija ir atbalstījusi Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Abdelrahmans atklāja, ka Krievijas militārpersonas Sīrijā apstiprinājušas 22 000 no brīvprātīgajiem, kas pieteikušies karot Ukrainā.

Tie ir karavīri no Sīrijas armijas vienībām un kaujinieki no grupējumiem, kas atbalsta Asada režīmu. Šos grupējumus apmācījuši Krievijas instruktori un viņiem ir pieredze karadarbībā pilsētās.

Sīriešu karavīriem, kas vidēji pelna 15 līdz 35 ASV dolārus (14 līdz 32 eiro) mēnesī, Krievija piedāvājusi 1100 dolārus (1004 eiro) mēnesī, ziņoja SOHR.

Viņiem solīta arī 7700 ASV dolāru (7026 eiro) liela kompensācija ievainojumu gadījumā un 16 500 dolāru (15 055 eiro) kompensācija ģimenei gadījumā, ja viņi tiek nogalināti kaujā.

Vēl 18 000 vīriešu reģistrējušies Sīrijas režīma partijā "Baath", un viņus izvērtēs Krievijas privātā algotņu grupa "Vagner", kas saistīta ar Kremli, ziņoja SOHR.

Organizācijas rīcībā vēl nav apstiprinātas informācijas, ka kaujinieki no Sīrijas jau būtu devušies uz Ukrainu.

Sīrijas valdības pārstāvis noliedza, ka Sīrijā tiktu vervēti kaujinieki Krievijas karam Ukrainā.

Sīrijas algotņi ir cīnījušies pretējās pusēs karos Lībijā un Kalnu Karabahā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu