Ierasts, ka vārds "karš" visspilgtāk asociējas ar vīriešu cīņām, spēku un drosmi, tomēr vienmēr karā līdzās ir stāvējusi sieviete. Arī šobrīd Ukrainas - Krievijas karā mēs redzam, ka ieročus uz pleca tikpat apņēmīgi kā vīrieši liek arī daiļā dzimuma pārstāves. Protams, cilvēku nāvju skaits nav lepnums nekādā situācijā, tomēr karā pēc tā aizvien piešķir apbalvojumus kā varonim. Otrā pasaules kara laikā starp labāko snaiperu vīriešu vārdiem spoži iemirdzējās Ludmilas Pavličenko vārds. Veiksmīgākā snaipere kara vēsturē ar 309 nošautajiem "kontā", kas nozīmēja tolaik teju veselu bataljonu... Kas bija šī jaunā sieviete ar "ērgļa aci" jeb, kā viņu tautā dēvēja, "nāves lēdija"? 

Iespējams, Ludmilas stāsts bija iemesls, kāpēc meitenēm sāka mācīt šaut. Speciāli tika izveidoti kursi, kuros meitenes guva ne sliktākus panākumus kā vīrieši. Vēlāk tika nolemts šos kursus reorganizēt par Centrālo sieviešu snaiperu apmācības skolu.

Ilgu laiku sievietes - snaiperes nevienam neteica, ka karo un kas viņas ir, jo sabiedrības attieksme aizvien bija nosodoša. Viņas slēpa savus apbalvojumus. Un tikai pēc 20 gadiem attieksme pret viņām sāka mainīties...

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X