Latvijas militārie eksperti aplēses par Krievijas dzīvā spēka zaudējumiem Ukrainā aicina vērtēt piesardzīgi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas militārie eksperti aicina kritiski vērtēt aplēses par Krievijas dzīvā spēka zaudējumiem Ukrainā, atgādinot, ka karā reālos armiju zaudējumus ir ļoti grūti noteikt.

Ukrainas Aizsardzības ministrija jaunākajā paziņojumā vēsta, ka karā Ukrainā nogalināti aptuveni 15 000 Krievijas karavīru. Publiski pieejamā informācija liecina, ka bojāgājušo skaits padomju armijas rindās Afganistānas karā sasniedza 15 051 karavīru, bet vēl daudz vairāk militārpersonu tika ievainots. Krievijas uzbrukums Ukrainai pašlaik ilgst nepilnu mēnesi, savukārt karadarbība Afganistānā ilga no 1979. līdz 1989. gadam.

Aizsardzības ministra Arta Pabrika (AP) padomnieks militārajos jautājumos, bijušais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube aģentūrai LETA atzīmēja, ka kara situācijā zaudējumu aprēķināšana ir ļoti sarežģīts process. Kamēr Ukrainas puse vēsta par lielākiem Krievijas armijas zaudējumiem, piemēram, rietumvalstu izlūkdienesti lēš, ka krituši aptuveni uz pusi mazāk Krievijas militāristu.

"Piemēram, viens no metodikas veidiem ir tāds - sašaujot bruņumašīnu, rēķina, ka iznīcināta visa tās ekipāža, taču tikpat labi tajā iekšā arī varēja nebūt pilna ekipāža," skaidroja Graube.

Graube vilka līdzības ar ANO paziņojumiem par bojāgājušo civiliedzīvotāju skaitu, kas sākotnēji tiek ziņoti salīdzinoši nelieli, bet pēc informācijas precizēšanas karos bieži izrādās lielāki. "Šie zaudējumi varētu būt mazāki nekā uzrāda ukraiņi, bet varētu būt arī lielāki, nekā to patlaban uzrāda rietumvalstu izlūkošana. Pilnīgi droši bojāgājušo civiliedzīvotāju skaits ir lielāks, nekā to uzrāda ANO dati," piebilda Graube.

Arī bijušais Latvijas Sauszemes spēku komandieris, atvaļinātais pulkvedis Igors Rajevs aģentūrai LETA teica, ka reālos armiju zaudējumus ir ļoti grūti noteikti.

Rajevam nav zināms, pēc kādas metodoloģijas vadās Ukrainas puse, bet kara laikā zaudējumu noteikšanas metodes ir dažādas. "Piemēram, vienu pretinieka vienību apšauda trīs mūsējās vienības, attiecīgi var gadīties, ka katra uzskata, ka tā ir trāpījusi un iznīcinājusi tanku. Kamēr nav gūts precīzāks apstiprinājums, visas trīs vienības noziņo par tanka iznīcināšanu, līdz ar to pretinieku zaudējumos tiek ieskaitīti trīs tanki," kā piemēru minēja Rajevs.

Arī Rajevs lēsa, ka reālos pušu zaudējumus varēs uzzināt tikai pēc kara beigām. "Piemēram, vakar Ukrainas puse paziņoja, ka ukraiņi likvidējuši sešus Krievijas ģenerāļus, taču dokumentāri pierādīts, ka krituši divi. Visdrīzāk, pārējie arī nogalināti, taču dokumentāru apstiprinājumu tam vēl nav, tāpēc ir vajadzīgs laiks, lai gūtu apstiprinājumus," sprieda bijušais militārists.

"Kara laikā pārpratumi rodas katru dienu un katru brīdi. Ukraiņiem turklāt ir publiski jārāda, ka viņu armija cīnās, un, kā mēs redzam, tad tā tiešām ļoti labi cīnās un labāk, nekā lielākā daļa no viņiem gaidīja," piebilda Rajevs.

Rajevs, savulaik piedaloties operācijās un saņemot ziņojumu par kādu notikumu, vienmēr aicinājis sagaidīt vēl vienu ziņojumu, kurā informācija tikusi precizēta. "Principā trešajā vai pat ceturtajā ziņojumā mēs sākam loģiski saprast, kas tad reāli noticis," piebilda eksperts.

Ukrainas aizsardzības resors regulāri publisko informāciju par sašauto vai notriekto krievu tehniku, piemēram, pēc viņu sniegtajām ziņām, kopš kara sākuma likvidēti 498 tanki un 1535 bruņutransportieri.

Rajevs vērsa uzmanību, ka arī iznīcinātas tehnikas rādītāji ir jāvērtē diezgan kritiski, lai gan tas vairs nav noliedzams, ka krieviem iznīcināto tanku skaits mērāms simtos un arī citās pozīcijās zaudējumi ir būtiski.

"Tas ir absolūts fakts, to neviens noliegt vairs nevar. Šie zaudējumi ir daudz lielāki, nekā ziņo krievu puse. Taču arī šeit ziņojumus vēl nepieciešams pārbaudīt.

Visa informācija ir jāuztver pietiekami kritiski un ar vēsu prātu, un tad jāmēģina lobīt, kas tur patiesībā noticis," uzsvēra Rajevs.

Pēc Rajeva vārdiem, nav noliedzams, ka zaudējumus cieš arī Ukrainas puse, bet tas nozīmē, ka arī Krievijas paziņojumi par ukraiņu zaudējumiem ir jāuztver kritiski. "Piemēram, krievu paziņotais, ka viņi ieņēmuši vairākas apdzīvotas vietas, lai gan patiesībā karaspēks pabraucis garām tukšam ciemam. Viņi to pasniedz tā, ka ciems ticis ieņemts. Ja šādi rēķina, tad var daudz ko "ieņemt"," ironizēja Rajevs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu