Pabrika padomnieks: Krievija, iespējams, izstrādā jaunu stratēģiju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Krievija, iespējams, darbojas pie jaunas stratēģijas, lai gūtu panākumus Ukrainas dienvidos, atzina aizsardzības ministra Arta Pabrika padomnieks militārajos jautājumos, bijušais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube.

Patlaban izskatoties, ka karā pauze tiek izmantota jaunu uzdevumu sagatavošanai, karaspēka pārgrupēšanai un, iespējams, jaunas stratēģijas izstrādei, kādā veidā Krievijas ieskatā šo karu var novest līdz uzvarošam rezultātam.

"Patlaban ir skaidrs, ka krieviem nav pietiekami spēka, lai pilnībā aplenktu Kijivu un citas lielas pilsētas.

Šajā jaunajā stratēģijā es pieņemu, ka viņi vairāki vēlēsies nostiprināties Ukrainas dienvidu teritorijās, varbūt pat mēģinās ieņemt visu Melnās jūras piekrasti," piebilda Graube.

Blokādes skartā Mariupole jau patlaban krieviem izskatās kā uzdevums numur viens, uzskata bijušais NBS komandieris. Tai ir ļoti nozīmīga loma, lai pie iespējamām sarunām starp Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu Putins varētu runāt no spēka pozīcijām par miera līguma nosacījumiem.

"Tā ir klasika, kad pirms katrām lielajām sarunām abas puses mēģina iegūt, viņuprāt, labāko rezultātu un tiek meklēti kompromisi no lielāku ieguvumu viedokļa," piebilda Graube.

Iespējams, ka tagad Krievija koncentrēs spēku vienam konkrētam virzienam dienvidaustrumos, jo 24.februārī viena no Krievija lielākajām kļūdām bija tā, ka krievi vienlaicīgi uzbruka visā plašā frontē un ar līdz tam pie robežām sagrupētu karaspēku nebija pietiekami.

Iespējams, uzbruks arī Odesai, jo jāņem vērā tuvumā esošā tā dēvētā Piedņestras Moldāvu Republika, kurā atrodas krievu karaspēka grupējums, skaidroja Graube.

Jau ziņots, ka laikraksts "Wall Street Journal", atsaucoties uz augstām amerikāņu amatpersonām, vēstīja, ka Putina mērķis vairs nav Ukrainas galvaspilsētas Kijivas ieņemšana.

Iepriekš ASV un to sabiedrotie uzskatīja, ka Putina sākotnējais mērķis ir Kijivas sagrābšana un Zelenska valdības aizstāšana ar prokrievisku režīmu.

Vairāk nekā trīs nedēļu laikā tas nav izdevies, un tas, kā noprotams, mudinājis Putinu mainīt taktiku.

Atbilstoši jaunākajam Krievijas prezidenta nodomu vērtējumam viņš mēģina piespiest Kijivu pieņemt Krievijas pretenzijas uz Ukrainas dienvidu un austrumu rajoniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu