Tukuma novadā pārsvarā uzturas Ukrainas bērni, kas nodarbojas ar sportu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas un Ukrainas karogi.
Latvijas un Ukrainas karogi. Foto: Paula Čurkste/LETA

No 340 bēgļiem no Ukrainas, kas uzņemti Tukuma novadā, 146 ir bērni, informēja Tukuma novada domes priekšsēdētāja vietniece Inga Priede.

Kā atklāja Priede, Tukuma novads bija viens no pirmajiem, kas atsaucās aicinājumam izmitināt Ukrainas pilsoņus, kas devušies prom no dzimtenes, lai izbēgtu no kara šausmām.

Līdz 23.martam Tukuma novadā jau uzņemti 340 Ukrainas bēgļi, no tiem 146 ir bērni - 18 ir vecumā līdz diviem gadiem, 128 - vecumā līdz 18 gadu vecumam.

"Bērni un jaunieši pamatā dzīvo pašvaldības izglītības iestāžu dienesta viesnīcās, kā arī viesu namos. Vairums jaunieši ir nodarbojušies ar sportu, un arī šeit treneru pavadībā aktīvi trenējas basketbolā," sacīja Priede.

Piemēram, Engurē jau notikuši futbola mači kopā ar vietējiem jauniešiem, Kandavā jaunie basketbolisti sporta skolā trenējas kopā ar vienaudžiem un jau iesaistījušies Kandavas komandās, kur veiksmīgi aizvada spēles dažādos turnīros.

"Drīzumā tiks rīkots turnīrs arī meiteņu basketbola komandām, atbilstoši pa vecuma posmiem, kur savā starpā sacentīsies ukraiņu komandas, kas izmitinātas Džūkstē, Kandavā un Engurē, lai savstarpēji sacenstos ar Jaunpils, Kandavas, Tukuma un Talsu komandām," informēja Priede.

Priede piebilda, - lai veiksmīgāk palīdzētu un atbalstītu iebraucējus no Ukrainas, aktīvi iesaistās gan nevalstiskās organizācijas, gan uzņēmēji, gan privātpersonas, palīdzot gan materiāli, gan nodrošinot ar pārtiku, apģērbu un ikdienā nepieciešamajām precēm.

"Ap 20 bērniem ir uzsākuši mācības Tukuma novada vispārizglītojošās iestādēs, process turpinās, un bērni izvēlas gan klātienes mācības, gan attālinātās mācību iespējas Ukrainas skolās," saka domes priekšsēdētāja vietniece.

Kā pastāstīja Tukuma 2. vidusskolas direktore Anita Locāne, ukraiņu puisis par iespēju mācīties 2. klasē ir priecīgs un draudzīgi tiek uzņemts skolas saimē. Latviešu valodas apguvi ne tikai izglītojamajiem, kas uzsākuši mācības Kandavas Reģionālajā pamatskolā, bet arī viņu ģimenes locekļiem skola nodrošina brīvprātīgi.

Tukuma pilsētā šobrīd ir izmitināti 74 Ukrainas bēgļi, Kandavā - 70, Engurē - 60, Lapmežciemā - 42, Jaunpilī - 31, Džūkstē - 26, Smārdē - 15, Jaunsātos - 7, Sēmē - 6 un Tumes pagastā - 4.

Sadarbībā ar Latvijas Basketbola savienību, ģenerālsekretāru Kasparu Ciprusu un treneri Aināru Bagatski gaidāms, ka drīzumā vēl Tukuma novadā ieradīsies jaunie basketbolisti ar treneriem un savām ģimenēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu