Ijabs: Šis nav mirklis cita galvaspilsētas mēra meklēšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šis nav mirklis Rīgas domes koalīcijas gāšanai un cita mēra meklēšanai, teica partijas "Latvijas attīstībai" līdzpriekšsēdētājs Ivars Ijabs pēc tam, kad Rīgas mērs Mārtiņš Staķis nolēmis izstāties no partijas "Kustība "Par!"", kas automātiski nozīmē, ka viņš pamet arī apvienību "Attīstībai/Par!".

Ijabs sacīja, ka Staķa lēmums ir nepatīkams pārsteigums, savukārt par iespējamo ierosinājumu mēra maiņai būtu primāri jālemj Rīgas domei, tomēr "mums patlaban nav nekādas vēlēšanās ar Staķi izrēķināties vai norādīt uz pārmetumiem".

Atgādinot, ka "Latvijas attīstībai" Rīgas domē ir tikai trīs deputāti, Ijabs vērsa uzmanību, ka patlaban ir jautājums, kādā veidā Staķis plāno kārtot attiecības ar citiem pašvaldībā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem, ieskaitot, Latvijas Krievu savienību, kas tikusi pieminēta kā viens no spēles dalībniekiem.

"Par to ir viņam jādomā pašam. Šobrīd nav tas mirklis, lai varam atļauties nogāzt Rīgas domes koalīciju un meklēt citu mēru.

Vismaz mūsu pusē neviens netaisās ko tādu darīt. Ko pats Staķis plāno darīt, tas jāprasa viņam pašam, tomēr ir jautājums, cik ilgi Latvijā var būt bezpartejisks galvaspilsētas mērs. Latvijā tādi nav bijuši, tomēr vienmēr viss notiek pirmo reizi un iespēju, ka viņš ilgi nostrādā kā bezpartejisks mērs, arī nevar izslēgt," norādīja politiķis.

Ijabs gan nenoliedza, ka vēlētos redzēt, lai Rīgas dome tomēr atrastu kopīgu valodu ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), jo Ijabs kā rīdzinieks uzskata, ka domei vajadzētu piedomāt pie tā, kādā veidā sagatavo teritoriālos plānojumus un realizē politiku.

"Es nedomāju, ka, ņemot vērā ģeopolitiskos procesus un karu Ukrainā, varam atļauties konfliktus un rīvēšanos savā starpā, no kā ciestu praktiski uzdevumi. Galu galā viss, kas saistīts ar "Rail Baltica" un tamlīdzīgām lietām, prasa efektīvu sadarbību starp valdību un Rīgas domi," piebilda Ijabs.

Politiķis arī neuzskata, ka Staķa lēmums varētu atstāt ietekmi uz apvienību "Attīstībai/Par!" Saeimā.

Pastāv gan jautājums, kas notiks partijā "Kustība "Par!"", kurā varētu būt daži cilvēki, kas izlēmuši doties Staķim līdzi. Konkrētus uzvārdus Ijabs nezināja nosaukt, taču viņš uzskata, ka sekotāju nebūs daudz un tie nebūs partijas redzamākie cilvēki.

Ar partijas "Kustība "Par!"" vadītāju un "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētāju, veselības ministru Danielu Pavļutu un partijas "Latvijas attīstībai" līdzpriekšsēdētāju un "Attīstībai/Par!" līdzpriekšsēdētāju Artūru Tomu Plešu aģentūrai LETA pagaidām neizdevās sazināties.

Jau ziņots, ka pēc VARAM lēmuma apturēt Rīgas teritorijas plānojumu nākamajiem gadiem, Rīgas mērs Mārtiņš Staķis nolēmis izstāties no partijas "Kustība "Par!"", kas automātiski nozīmē, ka viņš pamet arī apvienību "Attīstībai/Par!".

Staķis sociālajos tīklos skaidroja, ka "Kustībā "Par!"" viņu aizrāvis ideālisms, intelektuālā bagātība un tieksme pēc taisnīguma.

Viņš kandidējis uz Rīgas mēra amatu, lai uzlabotu dzīvi pilsētā, un viņu "patiesi sanikno", ka tuvākais sabiedrotais - partija "Latvijas attīstībai" - "šauru interešu dēļ norāvusi bremzes Latvijas galvaspilsētas attīstībai".

Staķis paudis nožēlu, ka viņš kļūdījies attiecībā uz apvienības veidošanu ar partiju "Latvijas attīstībai", piebilstot, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša (AP) lēmums apturēt Rīgas teritorijas plānojumu ir netaisns un nesamērīgs.

Lai izpildītu Pleša vadītās ministrijas prasības, var būt nepieciešami pat gadi, un no tā cietīs Rīgas uzņēmēji, investori un budžets, apgalvoja Staķis.

"Man ir tikai viena iespēja pamest apvienību ar "Latvijas attīstībai". Tāpēc es paziņoju par izstāšanos no partijas "Kustība "Par!""," paziņoja mērs, atvainojoties visiem biedriem, kurus viņš aicinājis atbalstīt apvienības "Attīstībai/Par!" izveidošanu.

Staķim ir "neizsakāmi žēl" pamest daudzus savus domubiedrus un atbalstītājus, taču "dzīvot tālāk un klusi pieņemt", ka Rīgas teritorijas plānojuma apturēšana notikusi likumīgi un "tai nav nekāda sakara ar kāda azartspēļu biznesa interesēm, būtu prasta melošana sev un partijas biedriem".

Staķis palikšot strādāt Rīgas domes priekšsēdētāja amatā un "Par!/Progresīvie" frakcijā, tādējādi turpinot "ieviest pārmaiņas pilsētā".

VARAM ir apturējusi Rīgas teritorijas plānojumu nākamajiem gadiem, jo konstatēta tā neatbilstība likumiem un samērīguma trūkums starp iesaistīto pušu interesēm, preses konferencē iepriekš informēja Plešs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu