KNAB pērn nosūtījis kriminālvajāšanai pēdējo gadu laikā lielāko krimināllietu skaitu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
KNAB biroja priekšnieks Jēkabs Straume
KNAB biroja priekšnieks Jēkabs Straume Foto: Paula Čurkste/LETA

Pērn sākti 39 kriminālprocesi un prokuratūras iestādēm nodoti 27 kriminālprocesi, rosinot sākt kriminālvajāšanu pret 45 fiziskām un piecām juridiskām personām, un tas ir augstākais prokuratūras iestādēm nosūtītais kriminālprocesu skaits pēdējo vismaz piecu gadu laikā, TVNET informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Vienlaikus KNAB izmeklētajos kriminālprocesos konfiscēti un ieskaitīti valsts budžetā 5,6 miljoni eiro noziedzīgi iegūti līdzekļi, kā arī arestēti 8,46 miljoni eiro finanšu līdzekļi.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume uzsver, ka korupcijas izskaušana ir ilgstošs process un tas nav iedomājams bez iedzīvotāju, publiskā un privātā sektora pārstāvju godprātīgas rīcības, aktīvas iesaistes un sadarbības. "Turpinot mērķtiecīgi un neatlaidīgi strādāt, Latvija var panākt progresu atklātas, godprātīgas un brīvas no korupcijas sabiedrības veidošanā,” pauž Straume.

KNAB informē, ka pērn birojs usāka 39 kriminālprocesus, un tie visbiežāk saistīti ar ārvalstu amatpersonu noziedzīgu darbību rezultātā iegūtu līdzekļu legalizāciju, kā arī kukuļdošanu. Savukārt biežāk izmeklētais noziedzīgais nodarījums 27 prokuratūrai nodotajos kriminālprocesos ir krāpšana un kukuļošana. Tāpat 2021. gadā iztiesāti 17 KNAB pērn un citos gados kriminālvajāšanai nodotie kriminālprocesi, tostarp četrām personām piespriežot reālu brīvības atņemšanu.

Tāpat KNAB pagājušogad pieņēma lēmumus 256 administratīvo pārkāpumu lietās par likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” ierobežojumu, aizliegumu un pienākumu neievērošanu. KNAB piemēroja 222 valsts amatpersonām naudas sodus kopsummā 40 365 eiro, un biežāk pieļautie pārkāpumi saistīti ar dienesta pienākumu pildīšanai pieejamās informācijas no datubāzēm izmantošanu personīgajām interesēm, kā arī amatu savienošanas ierobežojumu pārkāpumiem. Lai valstij atlīdzinātu nodarītos zaudējumus, KNAB pieprasīja valsts amatpersonām atlīdzināt 29 506,57 eiro.

KNAB 2021. gadā pieņēma 108 lēmumus administratīvo pārkāpumu lietās saistībā ar Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma un Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma normu pārkāpumiem, 71 gadījumā konstatējot prettiesisku rīcību politisko partiju un citu juridisko un fizisko personu darbībā un piemērojot naudas sodus kopsummā 16 890 eiro. Tāpat KNAB pieņēma sešus lēmumus par 18 112,72 eiro atmaksāšanu valsts budžetā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu