Ukrainas ārlietu ministrs noraida Erdogana apgalvojumus par konsensa panākšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Maximilian Clarke

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba piektdien noraidījis Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana apgalvojumus, ka Krievija un Ukraina spējušas vienoties par četriem sarunu punktiem, uzsvērdams, ka nekāds konsenss minētajos jautājumos nav panākts.

Kā iepriekš vēstīja Turcijas mediji, Erdogans izteicies, ka Krievijai un Ukrainai izdevies vienoties par četriem no sešiem sarunu punktiem - Ukrainas atteikšanos no pievienošanās NATO, krievu valodas lietošanu Ukrainā, atbruņošanos un drošības garantijām.

"Nekāda konsensa ar Krieviju Turcijas prezidenta minētajos četros punktos nav. Konkrēti - vienīgā valsts valoda Ukrainā ir un paliks ukraiņu valoda. Un vispār - klasificēt galvenos sarunu tematus kā četrus vai vienalga cik punktus nav korekti," paziņojis Kuleba.

Viņš piebildis, ka sarunu delegāciju apakšgrupās vienlaikus tiek apspriests daudz dažādu jautājumu un sarunu process norisinās ļoti smagi.

Ministrs uzsvēris, ka Ukrainas delegācija ieņēmusi ļoti stingru nostāju un no savām prasībām neatsakās. Pirmām kārtām Ukraina pieprasa karadarbības pārtraukšanu, drošības un Ukrainas teritoriālās nedalāmības garantēšanu.

Vienlaikus Kuleba pateicies Turcijas pusei un īpaši prezidentam Erdoganam par politisko un humāno atbalstu, kā arī diplomātiskajiem centieniem panākt, lai Krievija izbeidz karu pret Ukrainu.

Ministrs norādījis, ka Kijiva turpinās dialogu ar Turciju un visām ieinteresētajām pusēm, lai atjaunotu mieru Ukrainā. Viņš izteicis cerību, ka arī Turcija kā Ukrainas draugs un stratēģiskais partneris turpinās to atbalstīt visās jomās.

Kuleba arī atgādinājis, ka Krievijas agresijas apturēšanai un vēlamā sarunu progresa panākšanai ne mazāk nozīmīga ir jaunu sankciju noteikšana pret Krieviju un Ukrainas aizsardzības spēju stiprināšana.

"Šādu trīspusēju stratēģiju - sankcijas, militāro atbalstu un sarunas - nevienam nevajadzētu apšaubīt," viņš uzsvēris.

NATO dalībvalsts Turcija ir centusies kļūt par vidutāju kara izbeigšanai, jo tai ir labas attiecības gan ar Ukrainu, gan Krieviju, bet atteikusies pievienoties Rietumvalstu sankcijām pret Krieviju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu