Talsu novadā patlaban apmeties 101 Ukrainas civiliedzīvotājs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas karogs. Ilustratīvs attēls.
Ukrainas karogs. Ilustratīvs attēls. Foto: rospoint/Shutterstock

Līdz pirmdienai Talsu novadā apmeties 101 Ukrainas civiliedzīvotājs, tajā skaitā 45 bērni, informēja Talsu novada pašvaldības pārstāve Inita Fedko.

Desmit personas, kuras iepriekš bija ieradušās Talsu novadā, ir aizceļojušas. Tuvākajā laikā novadā ieradīsies aptuveni 30 jauno basketbolistu ar pavadošajām personām, kuri tiks izmitināti Rojā.

Kā norāda Fedko, pašlaik Ukrainas civiliedzīvotāji ir apmetušies gan pašvaldības īpašumos, gan lielākoties pie radiem, draugiem un paziņām Rojā, Kaltenē, Ārlavā, Dundagā, Vandzenē, Talsos, Mērsragā, Lībagos, Laucienē, Balgalē.

Darbu ar cilvēkiem no Ukrainas, kolīdz viņi ierodas Talsu novadā, sāk Sociālais dienests.

Cilvēkiem tiek nodrošinātas pārtikas un higiēnas preces, kā arī tiek sniegts cits nepieciešamais atbalsts, piesaistot vajadzīgos speciālistus.

Patlaban Sociālais dienests 45 personām izmaksājis garantētā minimālā ienākuma pabalstu, savukārt Bāriņtiesa noteikusi aizbildnību septiņiem bērniem.

Deviņi bērni no Ukrainas Talsu novadā sākuši apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādes Vandzenē, Talsos, Rojā un Mērsragā, bet 17 bērni sākuši skolas gaitas Talsos, Rojā, Mērsragā un Upesgrīvā.

Talsu novada pašvaldības rīcībā ir informācija, ka vairāki atbraukušie cilvēki arī atraduši darbavietas, proti, tās nodrošinātas gan pašvaldības iestādēs, gan pie privātpersonām.

Kā vēstīts, kopš kara sākuma Ukrainā Latvijā izmitināšana ar pašvaldību Civilās aizsardzības komisiju starpniecību bijusi nepieciešama 5880 personām, bet 8165 Ukrainas civiliedzīvotājiem izsniegti uzturēšanās dokumenti ar tiesībām uz nodarbinātību, liecina jaunākā Iekšlietu ministrijas informācija.

Rīgā izmitināšana bijusi nepieciešama 1230 personām.

Pašvaldības patlaban var izmitināt un paēdināt 6238 cilvēkus.

Lielākā daļa ukraiņu bēgļu ir sievietes un bērni. Daļa no Ukrainas atbraukušo paliek pie radiem, draugiem vai paziņām.

Ukrainas iedzīvotājiem, kuriem ir biometriskās pases un nav nepieciešama ne sociālā palīdzība, ne palīdzība ar izmitināšanu, var uzturēties Latvijā līdz 90 dienām gada laikā, par to neinformējot valsts iestādes.

Kopš Krievijas iebrukuma sākuma 24.februārī Ukrainā savas mājas bijuši spiesti pamest miljoniem cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu