VARAM atzinīgi vērtē Salaspils domes lēmumu ierobežot azartspēļu darbību pašvaldībā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sniegusi pozitīvu atzinumu par Salaspils novada domes apstiprināto lokālplānojumu azartspēļu organizēšanas vietu noteikšanai novada teritorijā, informēja VARAM.

Lokālplānojums nosaka azartspēļu brīvas pieejamības ierobežojumus Salaspils centrā un paredz teritorijas Salaspils novadā, kurās atļautas vai aizliegtas azartspēļu organizēšanas vietas.

"Ir pašvaldības, kas savu neizdarību slēpj aiz skaļiem paziņojumiem, un ir pašvaldības, kas, sagatavojot atbilstošu plānu azartspēļu organizēšanai pašvaldībā, izvērtējušas ierobežojumu samērīgumu, respektējušas iedzīvotāju viedokli un sabalansējušas uzņēmējdarbības intereses. Salaspils novada domes jēgpilnā pieeja var kalpot par pozitīvu piemēru citām pašvaldībām novadu attīstības plānošanā, izmantojot likumā piešķirtās tiesības un ņemot vērā ministrijas ekspertu ieteikumus," VARAM izplatītajā paziņojumā citēts ministrs Artūrs Toms Plešs (AP).

Novada dome skaidro, ka noteiktu azartspēļu organizēšanas vietu darbība nav savienojama ar Salaspils novada ilgtspējīgas attīstības stratēģijā 2014.-2030.gadam izvirzīto novada nozīmes attīstības centra perspektīvo pakalpojumu klāstu - pašvaldībai ir jāveido kvalitatīva un pievilcīga dzīves vide, kurā īpaši padomāts par ģimenēm draudzīgu telpu. Tāpat tai esot jānodrošina tādu pakalpojumu klāsts un infrastruktūra, kas ir atbilstoši mūsdienīgai uzņēmējdarbības videi, kā arī perspektīvā jākalpo par labu paraugu ilgtspējīgai pilsētvides attīstībai.

Pilsētas daļa, kurā tiek izstrādāts lokālplānojums, ir Salaspils pilsētas centrs, kurā dzīvo lielākā daļa Salaspils novada iedzīvotāju. Šī pilsētas daļa aptver teritorijas ap Daugavpils šoseju, Rīgas ielu, dzelzceļu, Nacionālo botānisko dārzu, centra apbūvi ar publiskajām un dzīvojamām būvēm un kopā veido gandrīz 442 hektārus, jeb 29% no pilsētas teritorijas.

LETA jau ziņoja, ka Salaspils novada dome apstiprinājusi saistošos noteikumus un lokālplānojumu azartspēļu organizēšanas vietu noteikšanai Salaspils pilsētas teritorijā ar mērķi ierobežot azartspēļu pieejamību blīvi apdzīvotā pilsētas daļā, aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

Domes lēmums paredz, ka piecu gadu laikā visām pašlaik Salaspilī esošām azartspēļu vietām būs jāpārtrauc sava darbība.

Kā noteic Azartspēļu un izložu likuma 42.pants, pašvaldībai ir tiesības izdot saistošos noteikumus, ar kuriem tiek noteiktas vietas un teritorijas, kurās azartspēles nav atļauts organizēt.

Pieņemtais lokālplānojums ierobežo azartspēļu rīkošanu vietās, kur dzīvo lielākā daļa Salaspils novada iedzīvotāju, atrodas lielākā daļa sabiedrisko pakalpojumu un pilsētas viesiem nozīmīga infrastruktūra un apskates objekti.

Lokālplānojuma teritorija aizņem 15,1 kvadrātkilometru.

Jau vairāk nekā desmit gadus Salaspilī darbojas četras azartspēļu vietas, kuras koncentrējas vienā no lielākajām daudzstāvu apbūves teritorijām - HES ciematā. Tiešā tuvumā atrodas arī Salaspils 1.vidusskola, Salaspils pamatskola, pirmsskolas izglītības iestādes un citi sabiedriskie objekti, kurus iedzīvotāji apmeklē ikdienā.

Pilsētas teritorijā dzīvo aptuveni 18 000 cilvēku, tostarp vairāk nekā 5000 bērnu. Pilngadīgo personu skaits, kam būtu tiesības spēlēt azartspēles, sasniedz gandrīz 13 000. Pašvaldība norāda, ka azartspēļu kaitīgā ietekme uz personas veselības, sociālo un ekonomisko situāciju, esot pierādīta, tādēļ maksimāli jāierobežo šī rūpala pastāvēšana.

Azartspēļu attīstība centra pilsētvidē neesot savienojama arī ar Salaspils novada ilgtspējīgas attīstības stratēģiju. Vadlīnijas paredz Salaspilī perspektīvā veidot tādu pakalpojumu klāstu, kas veido kvalitatīvu un pievilcīgu ģimenēm draudzīgu vidi, kā arī infrastruktūru, kas ir atbilstoša mūsdienīgai uzņēmējdarbībai.

Lēmumu par lokālplānojuma izstrādi Salaspils novada pašvaldība pieņēma jau 2020.gadā. Lokālplānojums ir izstrādāts tā, lai novērstu iespējamo interešu konfliktu starp sabiedrības un uzņēmējdarbības attīstības interesēm par azartspēļu organizēšanu konkrētajā pilsētas vietā un noteiktu teritorijas, kurās ir jāizvērtē aizlieguma ieviešana šo objektu izvietošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu