Pret Ungāriju sākta procedūra ES finansējuma apturēšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns Foto: Reiner Zensen/PHOTOWEB/SIPA/1807051840

Eiropas Komisija (EK) otrdien sākusi pret Ungāriju līdz šim ne reizi neizmantoto procedūru, kuras rezultātā Ungārijas valdībai par demokrātisko standartu neievērošanu var tikt liegts Eiropas Savienības (ES) finansējums.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, kurš svētdien guva uzvaru Ungārijas parlamenta vēlēšanās, bieži izpelnījies Briseles kritiku par atkāpšanos no demokrātijas normām.

ES nosūtīs Ungārijai oficiālu vēstuli par nosacītības mehānisma sākšanu, Eiropas Parlamenta (EP) plenārsēdē Strasbūrā paziņoja EK prezidente Urzula fon der Leiena.

Ungārija izpelnījusies Briseles kritiku par publisko iepirkumu sistēmu, interešu konfliktu un korupciju.

Nosacītības mehānisms tika izveidots 2020.gadā pēc samita koronavīrusa pandēmijas kulminācijas brīdī, kurā tika panākta vienošanās par kopīgu aizņēmumu, lai izveidotu 800 miljardu eiro lielu dotāciju un aizdevumu programmu Eiropas atveseļošanas atbalstam.

Mehānisms ļauj Briselei aizturēt Eiropas Savienības budžeta līdzekļus dalībvalstīm, kas neievēro demokrātiskos standartus un pārkāpj ES tiesību normas.

Polija un Ungārija apstrīdēja šo mehānismu ES Tiesā, bet tiesa februārī deva zaļo gaismu tā izmantošanai, norādot, ka ES jāspēj aizstāvēt savas vērtības.

EP izdarīja spiedienu uz EK, lai piemērotu šo mehānismu Polijai un Ungārijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu