Turcija Hašogi slepkavības lietu nodos izskatīšanai Saūda Arābijā

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Tiesa Turcijā ceturtdien apturējusi prāvu, kurā par laikraksta "The Washington Post" žurnālista Džamala Hašogi nogalināšanu aizmuguriski tiek tiesāti 26 Saūda Arābijas pilsoņi, un nolēmusi lietu nodot izskatīšanai Saūda Arābijā.

Lēmums pieņemts, neskatoties uz cilvēktiesību aizstāvju brīdinājumiem, ka lietas nodošana izskatīšanai Saūda Arābijā varētu nozīmēt, ka tiek piesegts noziegums, ar kuru tiek saistīts Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans.

Tiesa lēmumu pieņēmusi laikā, kad Turcija, saistībā ar ekonomikas lejupslīdi cenšas uzlabot attiecības ar Saūda Arābiju un citām reģiona valstīm, cerot uz investīcijām. Medijos izskanējis, ka Rijāda attiecību uzlabošanai ar Turciju kā priekšnoteikumu izvirzījusi tiesvedības pret Saūda Arābijas pilsoņiem izbeigšanu.

Pagājušajā nedēļā lietu uzraugošais prokurors ieteica to nodot izskatīšanai Saūda Arābijā, jo Turcijā tai nebūtu pārliecinoša rezultāta. Turcijas tieslietu ministrs atbalstīja ieteikumu, vienlaikus pieļaujot lietas izskatīšanas Turcijā atsākšanu, ja Turcijas tiesa nebūs apmierināta ar procesa Saūda Arābijā iznākumu. Pagaidām nav zināms, vai Saūda Arābija, kura jau vairākus apsūdzētos sākusi tiesāt aiz slēgtām durvīm, sāks jaunu tiesvedību.

Cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Amnesty International" ģenerālsekretāre Agnese Kalamāra kritizēja lēmumu, sakot, ka "Saūda Arābijas sistēma vairākkārt ir atteikusies sadarboties ar Turcijas prokuratūru, un ir skaidrs, ka Saūda Arābijas tiesā taisnīgumu nevar panākt".

Savukārt Ņujorkā bāzētā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Watch" uzsvēra, ka "iespējamība, ka Hašogi lieta tiks taisnīgi iztiesāsāta Saūda Arābijā, ir tuvu nullei, jo Saūda Arābija trūkst jebkādas tiesu neatkarības, Saūda Arābijas valdība ir iesaistīta Hašogi nogalināšanā, tā agrāk ir mēģinājusi traucēt tiesiskumu un krimināltiesību sistēma neatbilst pamata godīguma standartiem".

ASV dzīvojušais laikraksta "Washington Post" līdzstrādnieks Džamals Hašogi, kurš kritizēja Saūda Arābijas režīmu, 2018.gada 2.oktobrī tika nogalināts Saūda Arābijas konsulātā Stambulā, kur viņš bija ieradies, lai saņemtu laulībām ar Turcijas pilsoni Hatidži Džengizu nepieciešamos dokumentus.

Saūda Arābija sākotnēji noliedza, ka tai būtu jebkas zināms par to, kas noticis ar Hašogi, bet vēlāk apgalvoja, ka 59 gadus vecais žurnālists konsulātā Stambulā zaudējis dzīvību dūru cīņā, līdz visbeidzot atzina, ka žurnālists nogalināts ar iepriekšēju nodomu pastrādātā slepkavībā.

Turcijas amatpersonām ir aizdomas, ka Hašogi līķi Saūda Arābijas iesūtīti aģenti - tiesu medicīnas ārsts, izlūkošanas un drošības amatpersonas, ka arī kroņprinča birojā strādājoši cilvēki - konsulāta telpās sadalīja ar kaulu zāģi. Hašogi mirstīgās atliekas nav atrastas.

Saūda Arābijas prokuratūra noliegusi, ka ar Hašogi slepkavību būtu saistīts kroņprincis Mohammeds bin Salmans.

Savukārt ASV nacionālo izlūkdienestu direktora pagājušajā nedēļā publiskotajā ziņojumā secināts, ka Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans apstiprināja operāciju, kurā tika nogalināts Hašogi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu