Vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusu tagad pieejama arī 12 gadus veciem zēniem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bērni šļūc ar ragavām no kalniņa Uzvaras parkā.
Bērni šļūc ar ragavām no kalniņa Uzvaras parkā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Kopš šā gada sākuma pirmo reizi valsts apmaksā vakcināciju pret vēzi izraisošo cilvēka papilomas vīrusu (CPV) arī 12 gadus veciem zēniem, ar to novēršot zināmu diskrimināciju, informēja Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas valdes loceklis Ainis Dzalbs.

Viņš aicina izmantot šo savā ziņā izcīnīto iespēju tagad gan zēniem, gan meitenēm.

CPV ir grūti ārstējama infekcija, kas var izraisīt vairākus vēža paveidus, un agrāk tika uzskatīts, ka par to vairāk jādomā meitenēm. Tomēr šis vīruss nešķiro dzimumus, un tagad arī valsts radusi iespēju starp pusaudžiem pasargāt arī zēnus.

Dzalbs skaidro, ka šogad ir pirmais gads, kad visi zēni, kam ir vai paliek 12 gadi, var bez maksas saņemt šo vakcīnu pie ģimenes ārsta - divas devas ar sešu mēnešu intervālu. "Pieļauju, ka nākotnē, ja būs pietiekams finansējums un vakcīnas, varbūt varēsim piedāvāt tās zēniem arī citās vecuma grupās - 13, 14 gadus veciem," prognozē ģimenes ārsts.

Dzalbs uzsver, ka ģimenes ārsti kopā ar pacientu nevalstiskajām organizācijām un citām ārstu apvienībām bija starp iniciatoriem šīm izmaiņām Latvijā, ka arī zēni būtu jāvakcinē pret CPV.

Ārsts skaidro, ka CPV ir veidojumi uz gļotādas - mutes gļotādā, kondilomas dzimumorgānu gļotādā, kas laika gaitā var rezultēties kā onkoloģiska saslimšana. Pavisam CPV ir ap 150 veidu, taču ne visi no tiem ir ļaundabīgi un agresīvi. Šie vīrusi atrodas gļotādu virspusē, tie nenonāk asinsritē, nenonāk dziļāk organismā, tādēļ imūnsistēma tos diezgan vāji atpazīst. Tāpēc vīrusi uz gļotādām var eksistēt gadu desmitiem ilgi, un vairošanās rezultātā tie netraucēti izraisa gļotādu bojājumus, kas savukārt ir saistīti ar onkoloģiskām slimībām. Vēsturiski pirmā lokalizācija ir dzemdes kakla vēzis, par ko ir visvairāk datu. Vēlāk atklāja, ka šie vīrusi ir arī uz citām gļotādām - mutes, rīkles, deguna dobuma gļotādās, dzimumorgānu gļotādās ne tikai sievietēm, bet arī vīriešiem, kā arī anālā apvidus gļotādās.

Savukārt vakcīna ir vērsta konkrēti pret vēzi izraisošā CPV noteiktiem tipiem, lai organisms izstrādātu pret tiem antivielas un, jau saskaroties ar vīrusu, spētu to iznīcināt. Vakcīna ir paredzēta vienlaikus pret deviņiem biežāk sastopamajiem vīrusa veidiem. Izpētīts, ka, piemēram, dzemdes kakla vēža iespējamību tā novērš par 90-95%. Nekā efektīvāka nav, lai tādos apmēros novērstu onkoloģisko saslimšanu. Vēl ir jāsaprot tas, ka dzemdes kakla vēzis nav vecu sieviešu vai pensionāru slimība. Šis audzējs izveidojas 10-15 gadu laikā no inficēšanās brīža, skaidro ģimenes ārsts.

Viņš piebilst, ka saslimstība ar CPV izraisītām infekcijām Latvijā un arī abās pārējās Baltijas valstīs ir ļoti augsta.

Meiteņu un zēnu vakcinēšanai nav lielas atšķirības, to parasti veic plecā. Dzimumiem gan atšķiras dažas onkoloģiskās saslimšanas, kuras šis vīruss var radīt. Iepriekš uzskatīja, ka CPV ir seksuāli transmisīva slimība, kas arī varētu būt viens no galvenajiem izplatības ceļiem, tomēr CPV izplatās arī sadzīves kontaktu laikā. Uztverot to tikai kā seksuāli transmisīvu slimību, arī onkoloģija un vakcīna tiek mazliet tā kā stigmatizēta, tomēr ģimenes ārsti sarunās ar pusaudžiem un vecākiem uzsver tieši to, ka šī ir pote, kas pasargā no onkoloģiskām saslimšanām, un inficēšanās ceļš var būt dažāds.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu