Būtiski pastiprinājusies sabiedrības interese par rīcību krīzes gadījumā

Rūta Reinsone
, TVNET Ziņas | KLIK redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pašreizējā ģeopolitiskā situācija un īpaši Krievijas sāktais karš Ukrainā, kas norisinās jau vairākas nedēļas, ir būtiski pastiprinājuši sabiedrības interesi par Latvijas drošību un iedzīvotāju rīcību krīzes gadījumā, portālu TVNET informēja Aizsardzības ministrija (ĀM).

Kopš 24. februāra, kad Krievijas karaspēks iebruka Ukrainā, ĀM saņēma ļoti daudz iedzīvotāju jautājumu par rīcību krīzes situācijās, tostarp ārkārtas gadījumu somas saturu.

Ministrijā atgādina, ka krīzes var būt dažāda rakstura: ne tikai kara apstākļi, bet arī, piemēram, dabas katastrofas, elektrības traucējumi un interneta darbības pārtraukumi.

Tādēļ jau iepriekš ministrija ir vērsusi sabiedrības uzmanību uz nepieciešamību būt gatavam un parūpēties par sevi vismaz pirmās 72 stundas. Tāpat regulāri ĀM sabiedrību brīdina neiekrist kiberuzbrukumu un dezinformācijas slazdos.

Vaicājot par iedzīvotāju interesi dažādām apmācībām, ministrijā informē, ka kopš 24. februāra regulāri tiek saņemti lūgumi no uzņēmumiem, pašvaldību un valsts iestādēm sagatavot darbiniekus krīzes situācijām. Aizsardzības nozares ir rīkojusi seminārus par rīcību krīzes situācijās, drošības stiprināšanu fiziskajā un informatīvajā telpā, piemēram, Latvijas Mākslas akadēmijas studentiem, Latvijas bibliotekāriem un Rīgas domes iestāžu darbiniekiem.

Reģionālo vizīšu laikā arī tiek organizētas tikšanās ar iedzīvotājiem un lekcijas vidusskolēniem. Tāpat Aizsardzības ministrija turpina organizēt lekcijas kritiskās infrastruktūras objektos strādājošajiem, lai vispusīgi sagatavotos dažāda veida krīzēm.

Ir redzams, ka iedzīvotāji apspriež vēlamo rīcību krīzes situācijās arī sociālajos tīklos, diskutējot par labākajiem veidiem, kā rīkoties dažādās situācijās un kā tām sagatavoties.

Tāpat iedzīvotāji interesējas par iespējām atjaunot zināšanas militārajā jomā, dienēt Nacionālo bruņoto spēku profesionālajā dienestā vai Zemessardzē un piedalīties rezervistu apmācībā. Interese par dienestu Zemessardzē ir ievērojami pieaugusi – kopš kara Ukrainā Zemessardzē pieteikušies jau 2264 Latvijas pilsoņi.

Tāpat iedzīvotāji aktīvi piesakās rezervistu militārajai apmācībai. Latvijas pilsoņu lielās intereses dēļ Nacionālie bruņotie spēki šogad rezervistu militārās apmācības kursu organizēs divas reizes – gan maijā, gan augustā, sniedzot iespēju pēc iespējas vairāk iedzīvotājiem iegūt militārās pamatiemaņas.

Papildu rezervistu militārās pamatapmācības kurss notiks no 6. līdz 27. maijam, un tā mērķis ir brīvprātīgi valsts aizsardzībā iesaistīt pēc iespējas vairāk Latvijas pilsoņu, dodot iespēju iepazīt militāro vidi un apgūt militārās pamatzināšanas. Apmācībai maijā var pieteikties vēl līdz 8. aprīlim, elektroniski aizpildot pieteikuma anketu, kas pieejama Nacionālo bruņoto spēku vietnē.

Savukārt rezervistu militārās pamatapmācības kursam, ko Nacionālie bruņotie spēki organizē no 6. līdz 28. augustam, var pieteikties līdz 17. jūlijam.

Kur meklēt informāciju?

  • Par rīcību krīzes situācijā un 72h somas saturu: Digitālais buklets “Kā rīkoties krīzes situācijā”

Tāpat šobrīd buklets drukātā veidā lasīšanai uz vietas ir izvietots arī visās Latvijas reģionālo bibliotēku lasītavās, kā arī pašvaldību klientu apkalpošanas centros.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu