Mācības pieaugušajiem populārākās ir valsts pārvaldē un aizsardzības jomā strādājošo vidū

Rūta Reinsone
, TVNET Ziņas | KLIK redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Mācībās pieaugušajiem jeb ES fondu projektā “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” visvairāk pieteikušies valsts pārvaldē un aizsardzības jomā strādājošie – 21%, portālu TVNET informēja Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA).

Liela interese par mācībām ir arī finanšu, apdrošināšanas, zinātnisko, administratīvo pakalpojumu sniedzējiem, kā arī nekustamo īpašumu jomā strādājošiem – tādu personu īpatsvars mācībās sasniedz teju 17%.

Vismazākā interese, tikai 2%, par mācībām ir lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un zivsaimniecībā strādājošajiem.

Kopējais iedzīvotāju skaits, kas vēlas pilnveidot savas zināšanas un tālākizglītoties, ir 26 322. No tiem 15% jeb 4128 ir tādi, kas jau vienu reizi ir mācījušies ar projekta atbalstu.

Skatot tendences pa vecuma grupām, iezīmējas, ka visvairāk mācības izmanto iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 44 gadiem – to skaits sasniedz 79%. Ievērojams ir arī sieviešu īpatsvars, jo mācās 70% sieviešu, bet tikai 30% vīriešu.

Mācības visbiežāk izmanto tādi, kuru izglītības līmenis nav zems, proti, ir iegūta vismaz vispārējā vidējā izglītība vai augstākā izglītība. Aptaujāto iedzīvotāju, kas izmanto šīs mācības, visbiežākā motivācija mācīties ir iespēja palielināt darba vietas/profesijas mainīšanu. Tomēr neatpaliek arī to personu īpatsvars, kas mācās, lai labāk paveiktu pašreizējo darbu vai uzlabotu karjeras iespējas esošajā darba vietā.

Ir arī tādi, kas mācībām pieteikušies pēc darba devēja ieteikuma vai pieprasījuma.

Visvairāk pieaugušie vēlējušies apgūt, piemēram, vadību, projektu vadību, grāmatvedību, ainavu plānošanu un programmēšanu. Savukārt vismazākā interese bijusi par metināšanas, tīmekļa vietņu izstrādāšanas un 3D modelēšanas apgūšanu.

Jau ziņots, ka ES fondu projekta “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” jeb mācību pieaugušajiem mērķis ir pilnveidot nodarbināto personu profesionālo kompetenci, lai laikus novērstu darbaspēka kvalifikācijas neatbilstību darba tirgus pieprasījumam, veicinātu strādājošo konkurētspēju un darba produktivitātes pieaugumu. To finansē Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts, septiņu gadu laikā līdz 2023. gada 31. decembrim ieguldot vairāk nekā 46 miljonus eiro. Projekta īstenotājs ir Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām, izglītības iestādēm un Nodarbinātības valsts aģentūru.

Kopš projekta uzsākšanas 2017. gadā, piecu gadu laikā, mācības kopumā uzsākuši apmēram 59 tūkstoši nodarbināto, no kuriem vairāk nekā 43 tūkstoši mācības jau ir pabeiguši.

Strādājošie ar zemu izglītības līmeni vairāk izvēlas apgūt praktiskas iemaņas tādās nozarēs kā metālapstrāde, kokrūpniecība, ēdināšana u.c. Savukārt iedzīvotāji ar jau iegūtu augstāko izglītību izvēlas apgūt izglītības programmas, lai celtu savu kvalifikāciju jau konkrētās profesijās vai iegūtu jaunu izglītību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu