Krievija uzbrukusi arī Ukrainas GPS satelītu signāliem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas sabombardētās Mariupoles ēkas no satelīta
Krievijas sabombardētās Mariupoles ēkas no satelīta Foto: AFP / Scanpix

Krievijas okupanti uzbrukuši ne tikai Ukrainas dzīvojamajām ēkām un mierīgajiem civiliedzīvotājiem, bet arī GPS satelītu signāliem, kas nepieciešami navigācijā, ziņo ASV Kosmosa spēki.

“Ukrainai varētu būt grūtības lietot GPS, jo izmantojama signāla iegūšana tiek traucēta. Krievija, protams, saprot, cik nozīmīgs ir GPS, un cenšas neļaut to izmantot citiem,” izdevumam “NBC Nightly News” teica Kosmosa spēku pārstāvis ģenerālis Deivids Tompsons.

Viņš arī piebilda, ka Krievija nav tiešā veidā uzbrukusi kādam satelītam orbītā, tomēr Kosmosa spēki ir gatavi arī tāda veida uzbrukumam.

Krievija īpaši mērķē uz ASV Gaisa spēku uzturēto GPS sistēmu “Navstar”, ko lieto ASV un citas pasaules valstis. Krievijai ir pašai sava neatkarīgā GPS sistēma “GLONASS”, savukārt Eiropā tiek lietota sistēma “Galileo”.

“Navstar” izmanto 24 satelītus, kas katrs 12 stundu laikā apriņķo Zemi. GPS sistēma darbojas tā, ka lietotājiem uz Zemes nosūta sinhronizētu signālu. Tā kā satelīti kustas dažādos virzienos, lietotāji signālu saņem nedaudz atšķirīgos laikos. Kad ir pieejami četri satelīti, GPS signāla saņēmēji var izmantot signālu, lai noskaidrotu savu atrašanās vietu.

Krievijas uzbrukuma dēļ Ukrainā arī radušās problēmas ar internetu. Kompānija “SpaceX” pēc Ukrainas lūguma valstī nogādāja tūkstošiem “Starlink” satelītu, lai Ukraina varētu izveidot savu neatkarīgo infrastruktūru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu