EK: Maksāšana rubļos par Krievijas gāzi būs sankciju pārkāpums

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena.
Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Eiropas Komisija (EK) brīdinājusi Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, ka pakļaušanās Krievijas prezidenta Vladimira Putina prasība "nedraudzīgajām valstīm" par Krievijas gāzi maksāt rubļos pārkāps ES sankcijas, kas tika noteiktas Maskavai pēc iebrukuma Ukrainā, ziņo aģentūra "Bloomberg".

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 31.martā parakstīja dekrētu, kas paredz no 1.aprīļa pieņemt samaksu par dabasgāzi no valstīm, kuras Krievija uzskata par nedraudzīgām, tikai rubļos.

Pēc Putina teiktā, pašreizējo līgumu par Krievijas gāzes piegādi darbība tiks apturēta, ja pircēji neizpildīs jaunos nosacījumus, kas paredz, ka Rietumvalstīm būs jāatver rubļu konti Krievijas bankā "Gazprombank". Savukārt banka no gāzes pircējiem saņemto ārvalstu valūtu pārdos Maskavas biržā par rubļiem, kurus ieskaitīs šajos kontos, un no šiem kontiem tiks ņemta samaksa par gāzi.

Putins uzsvēra, ka gadījumā, ja gāzes pircēji atteiksies par gāzi norēķināties rubļos, Krievija to uzskatīs par līguma pārkāpumu.

Eiropas Komisija (EK), analizējot Putina dekrētu, secinājusi, ka tas būtiski maina procedūru un rada jaunu tiesisko situāciju.

Jaunais process nodotu pilnu kontroli Krievijas valstij attiecībā uz to, kad darījums tiek pabeigts un kurā brīdī pircējs tiek atbrīvots no atbildības.

Tas arī dotu Krievijai kontroli pār piemērojamo valūtas kursu, ko Maskava varētu manipulēt sev par labu, norādījusi EK.

EK brīdinājusi, ka šī jaunā metode pircējam var radīt jaunas izmaksas, jo darījumu pilnībā kontrolētu Krievija, "Bloomberg" atklāja informēts avots.

Ar šo mehānismu tiktu pārkāpti arī ierobežojošie pasākumi, ko ES īstenojusi, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā un kas attiecas uz Krievijas valdību, tās centrālo banku un to pilnvarotajām personām. Šis process var ietekmēt arī citus aizliegumus dažādiem naudas tirgus instrumentiem, ko var emitēt "Gazprombank".

Lielākā daļa ES dalībvalstu ir paziņojušas, ka nemaksās par gāzi rubļos. Arī Vācija trešdien atkārtoti pauda iebildumus pret Krievijas prasībām.

EK vairākkārt ir paziņojusi, ka līgumi, par kuriem panākta vienošanās, ir jāievēro un gandrīz visos tajos ir skaidri noteikta samaksa eiro vai dolāros, un bloks reaģēs uz jebkuru Krievijas mēģinājumu apiet sankcijas.

Taču lēmumu par to, kā maksāt par piegādēm, galu galā pieņems uzņēmumi, kas pērk gāzi no Krievijas, un tie nonāks sarežģītā situācijā, jo Eiropas uzņēmumiem ir jāievēro visas spēkā esošās sankcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu