Biedrība "Glābiet bērnus" mudina Ukrainu uzņemt NATO

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Glābiet bērnus" valdes priekšsēdētāja Inguna Ebela, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš un Tautas frontes muzeja sabiedriskās padomes pārstāvis Romualds Ražuks piedalās pasākumā, kurā paraksta memorandu par bērnu slepkavošanas apturēšanu Ukrainā ar ANO Bērnu tiesību konvencijas rīku.
"Glābiet bērnus" valdes priekšsēdētāja Inguna Ebela, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš un Tautas frontes muzeja sabiedriskās padomes pārstāvis Romualds Ražuks piedalās pasākumā, kurā paraksta memorandu par bērnu slepkavošanas apturēšanu Ukrainā ar ANO Bērnu tiesību konvencijas rīku. Foto: Evija Trifanova/LETA

Biedrība "Glābiet bērnus" ir izstrādājusi memorandu, kurā mudina Ukrainu uzņemt NATO un kuru šodien parakstīja vairāku citu organizāciju pārstāvji.

Memoranda autori uzsver, ka, tikai uzņemot Ukrainu NATO, ir iespējams stiprināt šīs valsts drošību nākotnē. Organizācija memorandā pieprasa apturēt bērnu slepkavošanu Ukrainā, izmantojot tam ANO Bērnu tiesību konvencijas rīku. Kā tiek skaidrots memorandā, ANO Bērnu tiesību konvencija uzliek tās dalībvalstīm pienākumu sadarboties ikviena bērna dzīvības un attīstības pasargāšanā. Krievija, būdama viena no ANO dalībvalstīm, vairākkārt pārkāpusi šīs konvencijas saistības.

Memoranda parakstītāji pieprasa ANO konvencijas "Par bērna tiesībām" dalībvalstīm rīkoties radikāli un turpmāk radīt sistēmu, kas spēj aizsargāt bērnus Ukrainā un pārējās demokrātiskajās ārpusbloku valstīs, kas vēl nav NATO vai Eiropas Savienībā (ES).

Memorandā tiek pieprasīts iesniegt starptautisku notu Krievijai ar pamatojumu un brīdinājumu par starptautisku lēmumu par bērnu tiesību normu nodrošināšanu jebkurā iespējamā veidā, nodrošināt visu nepieciešamo ieroču iegādi, ko lūdz Ukrainas vadība, kā arī gaisa telpas slēgšanu.

Dokumentā tiek pieprasīts NATO un ES valstu valdībām sarīkot starptautisku tribunālu par īpaši smagiem kara noziegumiem pret bērniem un par bērnu tiesību pārkāpumiem karā, kā arī NATO un ES valstu valdībām radīt ātrās reaģēšanas garantijas bloku jebkādas turpmākas agresijas gadījumam demokrātiskās ārpusbloku valstīs Eiropā.

Memoranda parakstīšanas pasākumā Ebela skaidroja, ka nav daudz starptautisku instrumentu, kas spētu palīdzēt mazināt agresiju Ukrainā, tādēļ ir būtiski aktivizēt ANO Bērnu tiesību konvencijas rīku. "Bērni ir absolūti prioritāra grupa, un jebkurš lēmums jekburā līmenī, kurus pieņem ANO dalībvalstis, ir jāpieņem bērnu interesēs," skaidroja Ebela.

Memorandu parakstīja Ebela, Latvijas Pediatru asociācijas prezidente Ilze Grope, LU rektors Indriķis Muižnieks, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš, bijusī vēstniece, rakstniece Anna Žīgure, žurnāliste Velta Puriņa, 1991.gada Barikāžu dalībnieku biedrības pārstāvis Renārs Zaļais, Tautas frontes muzeja sabiedriskās padomes pārstāvis Romualds Ražuks, LU prorektors Valdis Segliņš un "Bank of America" bijusī viceprezidente Ilze Auzere.

Kalviņš skaidroja, ka ir nepieciešams izmantot visus iespējamos instrumentus, lai apturētu karadarbību Ukrainā. "Mums ir jāpalīdz cilvēkiem, kas pašlaik cīnās par mūsu brīvību", vēstīja Kalviņš.

Pēc Ebelas vārdiem, memorandu parakstīs arī Igaunijas bijušais prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu