IDB priekšnieks: izmeklēšanu apgrūtina ķermeņa kameru izslēgšana

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais iekšējās drošības biroja priekšnieks Valters Mūrnieks.
Bijušais iekšējās drošības biroja priekšnieks Valters Mūrnieks. Foto: Edijs Pālens/LETA

Iekšējās drošības birojam (IDB) kriminālprocesu izmeklēšanu apgrūtina policistiem pie ķermeņa piestiprināmo kameru izslēgšana un tiesībaizsardzības iestāžu darbinieku pretdarbība, izmantojot savas specifiskās zināšanas, trešdien, 20. aprīlī, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atzina IDB priekšnieks Valters Mūrnieks.

Runājot par krimināllietu izmeklēšanas problemātiku, Mūrnieks norādīja, ka izmeklēšanā būtiski ir videopierādījumi, īpaši izmeklējot lietas par vardarbību. IDB novērojis, ka pie policistu apģērba piestiprinātās kameras mēdzot būt izslēgtas un ne visos gadījumos tiek nodrošināta filmēšana.

Tas rezultējas ar to, ka bieži vien IDB nonākot situācijās "viens pret vienu", proti, nevar pierādīt amatpersonu vainu, jo cietusī persona apgalvo, ka pret viņu pielietota vardarbība, bet amatpersona liecina par pretējo. "Citu pierādījumu nav. Tas nozīmē, ka šī ir joma, pie kuras jāpiestrādā, lai riski tiktu samazināti," uzsvēra Mūrnieks.

IDB izmeklēšanās joprojām problēmas sagādājot iesaistītās tiesībaizsardzības personas, kuras, izmantojot specifiskās zināšanas par tiesībaizsardzības iestāžu darba metodēm, veido pretdarbību un apgrūtina izmeklēšanu.

Tāpat IDB izmeklētājiem izaicinājums ir e-lietas ieviešana un pieaugošā kriminālprocesu sarežģītība, kas nozīmē nepieciešamību pēc rūpīgas darba plānošanas.

Kopumā Mūrnieks vērtēja, ka IDB ir palielinājis savu kapacitāti un pirmstiesas izmeklēšanas darbu "veic augsti izglītoti un apmācīti izmeklētāji".

IDB pērn atbilstoši kompetencei sācis 48 kriminālprocesus par Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu nodarbināto izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem, un kopumā veica pirmstiesas izmeklēšanu 143 kriminālprocesos.

Aizvadītajā gadā birojs nosūtījis 45 kriminālprocesus kriminālvajāšanas sākšanai par 156 noziedzīgiem nodarījumiem pret 99 personām - 62 Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu amatpersonām un darbiniekiem, kā arī 37 fiziskām personām.

2021.gadā sabiedrība aktīvi ziņoja par amatpersonu iespējami pretlikumīgo rīcību - kopumā IDB saņemti un izskatīti vairāk nekā 1100 fizisku un juridisku personu iesniegumi par amatpersonu iespējami izdarītajiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Pērn kriminālprocesos arestēti 33 transportlīdzekļi, 14 nekustamie īpašumi un naudas līdzekļi vairāk nekā 590 000 eiro apmērā. Kopējā arestam pakļautās mantas vērtība veido nekā 1,1 miljonu eiro.

Lielākā daļa birojā izmeklēto kriminālprocesu ir saistīti ar pretlikumīgu mantiska labuma gūšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu